Българският национален отбор няма да играе на световното първенство в ЮАР, но това не попречи на “лъвовете” да попаднат в списъка със 100 любопитни момента от историята на мондиалите, публикуван от “Дейли Мирър”.
 
Под № 99 в листата на британското издание е записано: От 154 футболисти играли за България на световни първенства, само на двама фамилията не завършва с буквата “В”.
 
Бърз преглед на БЛИЦ в архивите на ФИФА за мачовете от досегашните турнири показа, че тези двама играчи са Милко Гайдарски и Петър Михтарски.
 
Гайдарски взима участие в 2 мача на Мондиал`70 (загубата с 2:5 от ФРГ и равенството 1:1 с Мароко). Петър Михтарски пък заменя Емил Костадинов в 119-ата минута на осминафинала на Мондиал`94 срещу Мексико, спечелен от България с 3:1 след дузпи (1:1 в редовното време и след продълженията).
 
Освен Гайдарски и Михтарски само още един роден футболист, чиято фамилия не завършва с буквата “В”, е бил на световно първенство. Това е Евгени Янчовски, който е в състава на “лъвовете” за първото им участие на подобен турнир – Мондиал`62. Янчовски обаче не взима участие в нито един от трите мача в Чили./БЛИЦ