Животът на бразилския национал Елано не може да е по-сладък. Той е изминал дълъг път от времето, в което е помагал на родителите си на полето за захарна тръстика, до това, в което е основна фигура за Бразилия. 29-годишният халф замени Роналдиньо и дори се разписа в първия мач на Световното – 2:1 срещу КНДР.

“Борил съм се много в живота си. Най-лошото бе, когато ритах на тръстиковите полета. Сега си припомням тези бедни години, за да не забравя кой съм”, признава играчът.

Роден в малко село край Сао Паоло, Елано е изминал дълъг път до Световното в ЮАР. Като дете е помагал на родителите си на полето със захарна тръстика, а на едва 8 години за малко не останал без стъпало, след като кош с портокали паднал на крака му.

Футболът обаче бил голямата страст на момчето и то сменяло по 4 автобуса, за да отиде на тренировки с Гуарани. Често спал на автогарата, защото нямал пари да се прибере у дома си. Тежкото детство обаче оформя характера му.

“Исках да измъкна родителите ми от тези ужасни полета. Исках да им дам дом и затова се вкопчих във футбола”, признава играчът. В родината си прави име в бившия тим на Пеле Сантош и подписва с Шахтьор (Донецк). Проблемите обаче го следват и той не успява да се нагоди към студа в Украйна. Това не му пречи през 2004 година да дебютира за националния отбор.

Постепенно животът се отблагодарява на упорития играч. През 2007 година преминава в Манчестър Сити, а от 2009-а носи екипа на Галатасарай, става основна фигура в националния тим.

“Никога не съм искал да бъда звезда. Тази роля не ми прилича. Предпочитам да работя упорито и да помагам. Искам да съм част от силна група. Имам работа и я върша. Ставам сутрин в 7,30 часа, закусвам, хващам автобуса и отивам на тренировка”, споделя Елано./БЛИЦ

Визитка
Име: Елано Ралф Блумер
Роден на: 14 юни 1981 г.
Ръст: 175 см

Кариера
2001–2005 Сантош 129 мача/ 34 гола
2004-2007 Шахтьор (Д) 49 мача/ 14 гола
2007-2009 Манчестър Сити 62 мача/ 14 гола
от 2009 Галатасарай 25 мача/ 3 гола

За националния отбор има 44 мача и 8 гола