Сериозно наказание грози френския национален отбор, който дори е заплашен с дисквалифициране от международни мачове заради намеса на правителството във футбола. Само преди няколко дни президентът на Франция Никола Саркози заяви, че ще предприеме лично разследване заради скандалите по време на световното първенство в ЮАР. “Петлите” отпаднаха още в груповата фаза, а по време на мачовете имаше страхотни скандали между треньори, селекционера Доменек и френската футболна федерация.

“Казахме им да бъдат много внимателни, защото ФИФА не допуска подобно отношение от страна на правителствата. Ако се докаже подобно нещо, ще действаме както срещу всяка друга страна”, каза генералният секретар на Световната футболна централа Джером Валке.

“Държавен служител няма как да накара когото и да било да подаде оставка. Налице е разработена система на ФИФА, която се изпълнява във всички нейни страни членки. Надявам се да избегнем най-лошото”, допълни Валке.

През 2009 година на конгрес на ФИФА бе взето решение за по-тежки наказания на местните футболни федерации при намеса на трети лица (политици, правителство, медии и т.н.) в работата им.

Медиите припомнят, че заради намеса на държавната власт вече са пострадали Ирак. През 2006 година Гърция бе спряна от участие в международни състезания за няколко дни, след като парламентът е искал промяна на закон. Подобен случай е имало и в Испания дни преди началото на европейското първенство през 2008 година, когато “Ла Фурия” спечели златните медали./БЛИЦ