ФИФА промени собственото си правило за чистене на жълтите картони по време на световното първенство. Това се прави, за да се даде шанс на звездите да имат шанс да играят на финала на 11 юли.
 
Германецът Михаел Балак през 2002 г., италианецът Алесандро Костакурта през 1994 г. и Клаудио Каниджа от Аржентина през 1990 г. са най-известните примери за известни футболисти, които пропускат финала на световно първенство заради натрупани картони.
 
За настоящия турнир от ФИФА решиха да преместят изчистването на кортоните, което до сега се правеше в края на груповата фаза. За Мондиал 2010 това ще става след изиграването на четвъртфиналите.
 
Това означава, че играч може да пропусне финала само ако в полуфиналния мач получи два жълти или директен червен картон. Правилото за червения картон си остава същото – наказание от поне един мач. Повече срещи наказание се присъжда след решение на Дисциплинарната комисия. Така на теория играч с червен картон, получен преди полуфиналите, може да пропусне финала./БЛИЦ