Организаторите на Мондиал 2010 са на косъм от това да разпродадат на 100% билетите за финалите. Новината съобщи генералният секретар на ФИФА Жером Валке малко повече от седмица преди старта на световното първенство. Така той отговори на някои критики по отношение домакинството на Република Южна Африка. На специална пресконференция г-н Валке изрази задоволството на световната централна, че процентът на продадените билети вече е надхвърлил този от шампионата на планетата в Германия през 2006 година и е съвсем близо до границата от 100%.

"Все повече и повече се доближаваме до най-доброто световно първенство за всички времена що се отнася до реализирането на пропуските – това в САЩ през 1994 година. Резултатът, който имаме в Южна Африка, е изумителен, не сме го очаквали”, заяви Валке пред журналистите.

Приблизително 2,9 милиона билети бяха пуснати в продажба за тазгодишното световно първенство. Генсекът на ФИФА обаче признава, че при такъв голям брой продадени пропуски, най-голямото предизвикателно на стадионите ще бъде трафикът, който той определя като "кошмарен”. "Това е истински кошмар. Трябва да започнем шампионата с пълен стадион. Церемонията по откриването ще започне в 14,00 часа, но хората трябва да заемат местата си по трибуните най-късно до 13,00 часа. Южноафриканците обаче са свикнали да отиват в последния момент на мачовете и ние се надяваме това да се промени и те да пристигат навреме”, заяви Жером Валке.