Johannesburg_2.jpgЙОХАНЕСБУРГ – Най-големият град в ЮАР с население от близо 4 милиона души (последно преброяване през 2007). Най-важният промишлен и финансов център на страната. Йоханесбург е главният град на провинция Гаутенг с площ от 1644 кв. кв. Основан е през 1886 година върху богатите на минерали хълмове Уитуотърсранд и е средище на мащабна търговия със злато. В околностите му са произведени 40% от златото в света. Това е и най-гъстонаселеният град в Южна Африка. Наричан е още от местните "Йобург", "Йози" и "Еголи". В Йоханесбург има много забележителности, една от които е хълмът "Конституция", някога затвор, в който лежали Махатма Ганди и Нелсън Мандела, сега е превърнат в най-висшия съд на страната, както и в туристическа забележителност. На югоизток е предградието Совето, където на 16 юни 1976 година тъмнокожото население се вдига на бунт срещу бялото правителство, упражняващо политиката на Апартейд. Начело на недоволството стоят студенти и ученици. В резултат на кървавите сблъсъци загиват 176 чернокожи.  Йоханесбург се обслужва от едноименното международно летище, което е най-голямото в Африка. Градът произвежда 16% от брутния вътрешен продукт на страната. Тук се намират квартирите на най-големите минни дружества в страната. Най-големият стоков пазар в Африка също е на тази територия. Градът е наричан още икономическият двигател на Южна Африка и е точка на пресичане и смесване на много култури с африканската. Йоханесбург е неочаквано зелен и ориентиран към живота сред природата град. Доказателство за това са наличието на цели 2328 парка.
 
durban.jpgДЪРБАН – Вторият по население град в ЮАР с 3 600 000 жители. Намира се на изток, в региона на Квазулу-Натал, на бреговете на Индийския океан. Тук са разположени най-известните, най-дългите и най-красивите плажове в Южна Африка. Наречен е раят за сърфистите. Първото писмено споменаване на мястото, където е разположен днес Дърбан, е от 1497 година. Негов автор е португалският мореплавател Васко да Гама. В града 20 години живее и работи “бащата” на индийците и духовният водач за независимост на Индия Махатма Ганди. В Дърбан се намира Джума джамия – най-голямата в южното полукълбо.
 
cape_town_2.jpgКЕЙПТАУН – Третият по големина град в ЮАР с население от 3 500 000 жители е основан през далечната 1652 година. Това е първото голямо селище, издигнато от европейци в африканския юг поради което често е наричан “Градът-майка”. Кейптаун се намира в южната част на ЮАР, съвсем близо до прочутия нос Добра надежда. Около него се издига красивата и величествена планина Тейбъл.
Кейптаун е законодателната столица на Южноафриканската република, тъй като тук е седалището на парламента. Административен център на провинция Западен Кейп. Големите атракции са Ботаническата градина и Еврейският музей, чиято забележителна фасада е изградена от йерусалимски камък.
 
Pretoria.jpgПРЕТОРИЯГрадът е главната от трите столици на страната. Тук се намира седалището на изпълнителната власт. Разположен е в провинция Гуатенг, а броят на жителите му е 2 500 000. Претория е основан през 1855 г. от западноевропейски преселници. Наречен е от тогавашния президент Мартинус Преториус на Бурската южноафриканска република (Трансваал) на името на неговия баща Андриес Преториус. Градът е застроен по склоновете на няколко хълма. Центърът е разположен около така наречения „Църковен площад“. Главна пътна артерия е булевард „О. Крюгер“, който пресича града от централната железопътна гара до зоологическата градина - една от най-интересните и разнообразни в света. В центъра са сградите на правителството, министерства, монетния двор и геологическия музей. Има университет с няколко факултета, както и публични библиотеки. В североизточната част на града се намира кварталът Мамелоди, населен изцяло от чернокожи. Той е дом и на футболния отбор Мамелоди Съндаунс, където треньор беше Христо Стоичков. Любопитното е, че Претория е наричан още Тсване, което на езика на местното племе ндебеле означава “маймунка”.
 
Bloemfontein.jpgБЛУМФОНТЕЙН – Жителите на града са 400 000. Блумфонтейн е съдебната столица на ЮАР, тъй като тук заседава Върховният съд на страната. Намира се в централната част на Република Южна Африка, главен административен център на провинция Фрийстейт. Основан е през 1846 г. Център на селскостопански район, голям транспортен възел. Машиностроене, кожарска, химическа, хранително-вкусова промишленост. Производство на локомотиви. Има университет, основан през 1855 г. В Блумфонтейн е роден британският писател Джон Роналд Толкин, автор на култовата фентъзи-трилогия “Властелинът на пръстените”.
 
port_elizabeth_dolphin_show.jpgПОРТ ЕЛИЗАБЕТ – Население – 1 милион жители. Порт Елизабет е едно от най-важните морски пристанища в Южна Африка. Намира се в южната част на бреговата линия на страната, в провинция Източен кейп. Известен е с умерения си климат, морския бриз и великолепните златисти плажове. Градът е част от областта Нелсън Мандела Бей, кръстена на бившия президент на страната, който е роден тук и прекарва по-голямата част от живота си именно в нея. Икономиката в града се основава предимно на автомобилната индустрия, като тук се намират заводи на най-известните автомобилни компании - Дженерал Моторс, Фолксваген, Форд и др.
 
Polokwane.jpgПОЛОКВАНЕ – Главен град в провинция Лимпопо, с население от 450 000 жители. Много често е описван като забързан, деен и цветен свят на чудеса в море от стъклени здания, заобиколени от живописни планини. Заобиколен е от 3 съседа на Южна Африка – Ботсвана, Зимбабве и Мозамбик. Градът е икономически и културен център на Лимпопо и привлича много инвеститори към провинцията. Тук можете да видите и три екземпляра на дървото боабаб. Забележителностите, които не бива да се пропускат в Полокване са: Пещерата Макапан, увеселителен център и казино Меропа, таверната Жембе, езерото Фундузи и гората Тхатхе Вондо, считани за свещени от местните жители.
 
Rustenburg.jpgРУСТЕНБУРГ - Разположен е в подножието на планината Мегалиес в провинция Норд Уест. В него живеят около 450 000 жители. В близост се намират най-големите мини за платина в света и рафинерия, която обработва около 70% от световното количество платина. Рустенбург е заобиколен от плодородни селскостопански райони, в които се отглеждат цитрусови плодове, тютюн, фъстъци, слънчоглед, царевица и пшеница. Една от забележителностите е Слоновият мост.
 
nelspruit_promenade.jpgНЕЛСПРУИТ - Нелспруит се намира на 330 км източно от Йоханесбург и около 100 км западно от границата на Южна Африка с Мозамбик. Градът е живописно разположен в долината на Крокодайл ривър и е административен център на провинция Мпумаланга. Броят на жителите от преброяването през 2007 година е 320 000.