Комунистите на Петербург и Лининска област се обърнаха официално към ФИФА с молба срещата между Португалия и КНДР (7:0)  да бъде преиграна, съобщава сайтът futbol-tv.com. Писмото е пратено лично до Сеп Блатер.

Авторите твърдят, че шампионатът на планетата в ЮАР е загубил своята легитимност "в очите на милионите футболни запалянковци - стожери на мира и дружбата между народите". Комунистите не просто искат преиграване на двубоя, те имат претенции към класиралите се отбори, както и към ... Кока Кола.

 "Чрез заплахи, шантаж, фалшификации и морален терор от участие в турнира бяха отстранени отборите на Куба, Венецуела, Виетнам, Лаос, Абхазия, Никарагуа, Сирия, Непал, Зимбабве, Намибия и Беларус - т.е., най-прогресивните социалистически страни. Смехотворните обяснения на бюрократите във ФИФА, че в социалистическите страни се играе лош футбол, нас не ни устройват", се казва в писмото.
 
 "Към рекламната кампания на турнира, въпреки протестите на световната общественост, бе привлечена Кока-Кола, на съвестта на която тежат милиони загубени млади живота, особено в Русия", възмущават се комунистите на Петербург и Лининска област. Освен това те категорично осъждат вълната от недоволство, която се надигна срещу традициите на домакините, наричайки вувузелата - "символ на освободителното движение".

Чак тогава комунистите подхващат темата за отбора на Северна Корея. Напоследък из медийното пространство се носят слухове, че четирима играчи на КНДР са в неизвестност и авторите на писмото прозират в това вмешателство на ... НАТО и ЦРУ. Те отиват и по-далеч, твърдейки, че половината играчи на КНДР били сменени с такива на Южна Корея, а тимът на Португалия бил съставен от "закоравели наркомани и токсикомани".

Според тях крайно наложително е отборът-домакин ЮАР да бъде допуснат до участие на 1/8-финалите, макар че "Бафана Бафана" отпадна още в груповата фаза, тъй като според тях, ако това не бъде направено, ще означава, че апартейдът в страната се завръща. Писмото завършва с думите: "Моля да прекратите футболната война срещу отборите на страните, които са водещи в борбата срещу империализма, за мир и социален прогрес!".