Световното първенство по футбол ще бъде открито с с две церемонии, което се случва за първи път. Първата е още тази вечер, а втората и официална - утре преди първия мач между ЮАР и Мексико.
 
Организаторите решиха, че е най-добре да се направи церемония и за участниците в първенството. Всички 32 отбора са поканени тази вечер в Йоханесбург, за да видят най-голямото музикално шоу в историята на Черния континент.
 
1581 артисти от цял свят ще участват в концерта. Шакира ще изпълни официалния химн на турнира "Уака Уака". На сцената ще бъдат още изпълнители като Джон Леджънд, Алиша Кийс, Блек Айд Пийс, Ар Кели, както и африкански звезди.
 
Всички печалби от концерта тази вечер ще бъдат дарени на "20 Сентърс фор 2010" - благотворителна кампания за подобряване на здравеопазването в Африка.
 
В петък часове преди откриването на турнира ще има друга официална церемония по откриването. От ФИФА обаче запазиха в тайна какво ще се случи тогава. Тя е насрочена за 15,00 ч. българско време - 2 часа преди мача между ЮАР и Мексико.