Уейн Рууни не се притеснява, че не се е разписвал в официален мач от края на месец март. За последно нападателят порази вратата на Байерн  в първия мач от четвъртфиналите на Шампионската лига. Ман Юнайтед обаче впоследствие отпадна от баварците.
Рууни не игра на ниво в двубоя с Щатите (1:1), който беше първи за Англия на Мондиала. Уейн не е вкарвал в официален мач за националния отбор от 9 септември 2009 г. Тогава англичаните съсипаха Хърватия с 5:1.
 Не бива обаче да се забравя, че в последните месеци преди световното първенство Рууни беше преследван постоянно от травми.
 
„Световното първенство е невероятна възможност да се докажа. Не ми пука, че отдавна не съм вкарвал гол. В смисъл такъв, че този факт няма да ме скове и да ме направи изнервен”, заяви Рууни преди петъчния двубой срещу Алжир в Група „С”.
 
„Трудно ми беше да играя на същото ниво след контузията. Играх тогава, когато не трябваше и от това пострада формата ми. По време на подготовката в Австрия изпитвах някоя и друга болка, но сега съм напълно готов. Срещу Щатите имах известни проблясъци, но знам, че мога да бъде много по-добър”, добави Уейн.