В съвременния футбол често се говори за създаването на семейна атмосфера. Това в повечето случаи се отнася за удобствата, които трибуните на стадионите предоставят на феновете, така че да може те да дойдат на мач с цялото си семейство. Световното първенство в ЮАР обаче ни дава възможност за съвсем друга фамилна атмосфера. Зрителите ще станат свидетели на семейни връзки в различни отбори от участниците на Мондиал 2010.
 
Братска подкрепа
 
koloandyaya_261887.jpgПо терените в ЮАР вероятно ще можем да се насладим на участието на четири двойки братя в съставите на един и същи отбор. Най-известните сред тях са Туре – Коло и Яя (на снимката вляво), които играят за Кот дИвоар. Коло се подвизава в Манчестър Сити, а Яя носи екипа на Барселона. Не е изключено след Световното и двамата да се съберат в Англия, макар и вероятно в различни отбори.
 
През 2007 г. хондурасецът Уилсън Паласиос започна да гради кариера в Англия с екипа на Бирмингам Сити, а сега вече е доста популярен във Висшата лига като играч на Тотнъм, като преди това бе и в Уигън. Брат му Джони Паласиос от своя страна се състезава за Олимпия от Тегусигалпа, но според информациите Уигън му е хвърлил око. Сега и двамата братя са в състава на националния отбор на родината си за Мондиал 2010.
 
В тима на Парагвай са братята Едгар и Диего Барето. Диего е вратар и се подвизава в Серо Портено в родината си, докато по-малкият Едгар е халф на италианския Аталанта. За Гана пък може да видим Андре и Абдул Рахим Айю. Двамата братя са горди синове и на една от най-големите футболни звезди на родината си – Абеди Айю, известен като Абеди Пеле.
 
Още поне две двойки братя можеше да се появят на Мондиал 2010. Диего Марадона реши да не вика Габриел Милито от Барселона, а попадането на брат му Диего в състава на Аржентина бе под въпрос до последно, въпреки силния му сезон в Интер.  Мексиканският селекционер Хавиер Агире пък не взе в ЮАР Джонатан дос Сантос, така за световното първенство замина само по-големият му брат Джовани, който заплаши с напускане на тима.
 
Брат срещу брата
 
Любопитно световно първенство се очертава в семейство Боатенг, което ще бъде разкъсано на две. По-големият брат Кевин Принс направи добро представяне през сезона в Портсмут въпреки трудностите на клуба. Той имаше мачове за младежкия национален отбор на Германия, но реши да играе за представителния тим на Гана. По-малкият Джером пък попадна сред 23-амата избраници на Йоахим Льов и ще защитава цветовете на Германия в ЮАР. Бащата на двамата е от Гана и е бивш футболист, а чичо им е бил национал на родината си. Майка им е германка и по бащина линия е роднина на легендарния национал на ФРГ Хелмут Ран.
 
На 23 юни в Йоханесбург Кевин Принс и Джером Боатенг може да влязат в историята на световните първенства. Тогава за първи път е възможно двама братя да играят един срещу друг на планетарен шампионат. На тази дата Гана и Германия се изправят в мач от Група “D” на Мондиал 2010. Съвсем истински повод за разцепление на семейството.
 
Бащи и синове
 
vladimir.jpgДвама бащи, национални селекционери, взеха своите синове сред избраниците си от 23 играчи за турнира в ЮАР. Треньорът на САЩ Боб Брадли ще дава указания от страничната линия, а синът му Майкъл ще трябва да ги изпълнява на терена. Такава е и ситуацията в отбора на Словакия. Бащата Владимир Вайс е селекционер, а синът Владимир Вайс е футболист, който е собственост на Манчестър Сити (двамата на снимката вдясно).
 
Ако младият Владимир се появи в игра в ЮАР, това ще бъде своеобразен хеттрик от участие на престижни планетарни форуми за фамилията. Дядото Владимир ( това семейство явно няма голямо въображение при избор на мъжки имена) е сребърен олимпийски медалист с Чехословакия от 1964 г. Неговият син Владимир бе част от тима на ЧССР за световното първенство в Италия през 1990 г., а сега внукът Владимир е в ЮАР.
 
Тъстове и зетове
 
Диего Армандо Марадона е един от най-големите футболисти в света за всички времена, а в момента е селекционер на националния отбор на Аржентина. Диего е известен с трудния си характер. В неговия отбор за ЮАР обаче има един човек, който е свикнал най-добре от всички с нрава на Марадона. Това е Серхио Агуеро, който се явява нещо като зет на селекционера. Кун е сгоден за малката дъщеря на Дон Диего – Джанина, и баща на внука на Марадона – Бенхамин.
 
van.jpgАгуеро засега не е обявил, че има официален брак с Джанина и Марадона все още не му е истински тъст. Не такава е ситуацията в отбора на Холандия, където Марк ван Бомел е женен за дъщерята на селекционера Берт ван Марвайк (тъст и зет на снимката вляво). Двамата са дарили специалиста с три внучета. Именно заради роднинската връзка халфът се завърна в националния отбор. Преди това Ван Бомел бе заявил, че няма да играе за “лалетата” докато треньор е Марко ван Бастен.
 
Братовчеди
 
Вратарят на италианския Мантова Ясмин Ханданович е на 32 години, но има само 3 мача за Словения. За това обаче той може да се сърди единствено на 5,5 години по-младия си братовчед. Самир Ханданович е страж на Удинезе и има 39 мача за националния отбор. Сега и двамата са в състава на селекционера Матияж Кек за световното първенство, но Самир отново ще е на терена, а Ясмин ще стиска палци от пейката.
 
Двама братовчеди има и в националния отбор на Камерун, като двойката родственици от тима на “неукротимите лъвове” е далеч по-известна от двамата с фамилия Ханданович. Все пак става дума за Ригобер Сонг, който че участва на четвърто световно първенство, и за играещия в Арсенал Александър Сонг. Разликата в годините на двамата братовчеди е цели 11 години.
Веселин Русинов, БЛИЦ