Испания загуби първия мач на Световното в ЮАР с 0:1 от Швейцария, но след това би Хондурас с 2:0 и запазва шансовете си за класиране на осминафинал. Една от основните фигури в селекцията на Весенте дел Боске Шави даде интервю за сайта на ФИФА преди мача с Чили утре.

-Испания има собствен стил на игра. Йохан Кройф каза, че дори при загубата от Швейцария сте играли добре. Подкрепяш ли го?
-Да. Аз оставам футболен романтик, също като Кройф. Ние харесваме атрактивния футбол. Когато играеш в такъв отбор си два пъти по-щастлив от това, че си футболист. Тактиката на Швейцария им донесе успех. Излязоха за равен, но накрая спечелиха. Не знам, какво е чувството да спечелиш такъв мач, не ми се е случвало. Винаги съм играл атакуващ футбол. Вижданията ми за играта са много прости. Израснал съм в Барселона и харесвам стила на отбора. Това е моята визия – да печелил като имаш инициативата от началото до края на мача.

-Какви са впечатленията ти от Световното досега?
-Ако трябва да съм искрен, футболът на Световното не ми харесва. Аржентина и Германия ме впечатлиха, защото търсят победата. Срещу Сърбия немците бяха по-добри, също като нас в мача с Швейцария, но понякога просто нямаш шанс да вкараш. Африканските отбори се представят добре, но и имат късмет. Жалко е, че отборите не показват открит футбол.

-Ти беше част от отбора на Испания, който спечели световното първенство за юноши в Нигерия през 1999 година. Какво си спомняш от успеха на африканска земя?
-На финала победихме Япония с 4:0. Икер Касияс и Карлос Марчена също бяха в отбора. Беше хубаво преживяване.

-Как ви повлия този успех?
-Едно страхотно поколение проби за големия футбол. Испанските футболисти започнаха да получават по-голям шанс. Титлата дойде в подходящ момент за нас. Част от момчетата от това поколение още играят в силни отбори.

-С Касияс и Марчена знаете, какво е усещането да станеш световен шампион?
-Невероятно е. Достигнахме върха като юноши, но сега нещата са по-различни. Чувстваме, че сме готови да го направим отново. Тогава бихме Бразилия с 2:0 в началото и повярвахме в силите си. Сега тръгнахме зле, но след това спечелихме втория си мач и това ни направи по-силни. Вярваме, че можем да стигнем финала.

-Усеща ли се напрежение между играчи на Барса и Реал? Важно ли е приятелството за отбора?
-Испанските фенове могат да се идентифицират с националния отбор. Всички ние сме група от нормални, работещи упорито момчета, които обичат футбола. За нас няма значение от кои отбор идваме, всички играем за страната си. В съблекалнята никога не сме имали проблеми. Атмосферата е важна. Икер като капитан винаги първи започва с майтапите. Той обича да събира отбора и ни кара да правим различни неща заедно. Страхотно е, че е наш капитан./БЛИЦ