Сериозен скандал за пореден път свързан с ФИФА е на път да завладее света. Футболната федерация на Австралия бе обвинена в предлагане на сериозен подкуп на ФИФА. Местна информационна агенция разполага с документ, според който шефовете на федерацията са дали 11,37 милиона долара за подаръци на членове на Изпълнителния комитет на ФИФА.

Както е известно, Австралия се бори за домакинство на световното първенство през 2022 година с Русия, Великобритания, САЩ, Япония, Индонезия, Белгия и Холандия, Испания и Португалия, както Южна Корея и Катар. В документа, с който разполага австралийската агенция, има отделна графа за разходите за членовете на ФИФА и съпругите им. Оказва се, че на жените са подарявани огърлици с перли, а на мъжете са предлагани почивки и екскурзии в Австралия. За отплата страната трябва да получи помощ и да бъде домакин на световното първенство.

Австралийската федерация е платила пътуване на вицепрезидента на ФИФА Джек Уорнър в Кипър миналата година. Страната домакин на Мондиала през 2022 година ще бъде определена през декември тази година./БЛИЦ