Отпадането на световния шампион Италия в груповата фаза на Мондиал 2010 припомни предишният подобен провал на “скуадра адзура”. Той се случва точно преди 60 години, когато италианците отиват на Мондиал`50 в Бразилия като двукратен световен шампион, но отпадат от надпревара още в групата.
 
Тогава “скуадрата” е в поток с Парагвай (както е и сега) и Швеция. Четвъртият отбор е Индия, но тимът отказва участие, след като получава забрана от ФИФА футболистите да играят боси. Победител в групата са шведите, а италианците с една победа (2:0 над Парагвай) и една загуба (2:3 от Швеция) остават втори. Според тогавашните правила за финалната група се класират само заелите първите места от четирите предварителни потока.
 
“Постижението” на Италия е повторено от Бразилия 16 години по-късно. Бразилия отива в Англия на Мондиал`66 със славата на двукратен световен първенец, но отпада след груповата фаза. “Селесао” завършва на трето място в поток с Португалия (както е и сега), Унгария и България. “Златистите” побеждават нашите национали с 2:0, но губят от Унгария и Португалия с 1:3.
 
Трябва да изминат още 36 години преди защитаващият титлата си световен първенец да отпадне още в груповата фаза. Това прави Франция на Мондиал 2002. “Петлите” завършват на последно място в група с Уругвай (както е и сега), Сенегал и Дания, като дори не успяват да отбележат гол. Французите записват поражения с 0:1 от Сенегал и с 0:2 от Дания, както и нулево равенство с Уругвай (както беше и в ЮАР)./БЛИЦ