Съпругата на Хауърд Уеб изрази учудването си, че ФИФА е поверила на британския рефер финала на световното първенство по футбол. По нейните думи 38-годишният Уеб не може да се справи дори със собствените си деца у дома.
 
“Не знам как ще се справи. Той не може да укроти дори собствените си деца. Нямам представа какво ще прави на футболния терен”, заяви съпругата на Уеб Кей. Двамата имат три деца – Холи, Джак и Луси.
 
Хауър Уеб в момента ползва петгодишен отпуск от полицията в Южен Йоркшир, където е сержант. Той е първият съдия, който ще ръководи финала на Световното първенство, след като два месеца по-рано е свирил финала на Шампионската лига. Освен това е и първият англичанин с наряд за мача за световната титла след Джак Тейлър през 1974 г.
 
Уеб свири първия си мач, когато е на 19 години. Неговият баща Били, който също е бил рефер в продължение на 35 години, признава, че след тази среща е посъветвал сина си да се откаже от съдийството.
 
“Окуражих го преди първият му мач. Веднага след края на срещата го посъветвах да се откаже, след като видях как се справя. Брат ми беше с мен тогава. Той също бе съдия и ми каза: “Има нещо в това момче”, спомня си Били Уеб.
 
“Историята доказа, че аз съм грешал, а той е бил прав. Цялата история е много странна. Не мога да си представя, че синът ми ще свири финала на световното първенство”, добавя Уеб-старши.
 
“Не ми харесва, когато го критикуват и обиждат. Не обичам да чувам такива неща, все пък съм неговата майка”, твърдия Силвия Уеб, майката на Хауърд.
 
“Назначението му е признание за английското съдийство и вдъхновение за нашите млади рефери”, заяви шефът на съдиите във Висшата лига Майк Райли, известен у нас като “бритиш хомосекшуъл”./БЛИЦ