Легендарният Христо Стоичков даде поредното си интервю по време на световното първенство в ЮАР. Ето какво каза Камата, който е коментатор на мексиканската телевизия “Телевиса”, за мачовете до момента пред журналист от руското издание "Спорт день за днем".

-Да започнем с организацията на турнира. Как гледате на това, да се провежда световно първенство в Африка?
-Това при всички случаи трябваше да се направи. Рано или късно африканците щяха да получат световно първенство. Някои ще кажат, че развитието на футбола тук не е като в останалия свят. Може би подобно решение не се нрави на всички, но то бе правилно.

-Много се говори, че всичко е било на политическа основа?
-Това няма значение. Футболът обединява всички страни и народи, така че не е нужно да се правят подобни изводи. Харесвам ентусиазма на африканците, с който те приеха новината, че са домакини на такъв голям форум. Те бяха наистина горди, че ще съберат целия свят в техния дом.

-Многобройните инциденти не правят ли лошо впечатление?
-Инциденти? Навсякъде може да се случат. Условията за труд на журналистите са приемливи. Въпреки че няма да отрека, че в Европа или Южна Америка ще бъде по-удобно. Престъпността в ЮАР наистина е проблем. Имаше доста инциденти с журналисти и футболисти, но това може да се случи на всяко едно място по света. В Рио де Жанейро също има квартали, където е по-добре да не скиташ, но никой не се съмнява, че Бразилия ще приеме световното първенство. Южноафриканците трябва да получат похвали, тъй като се намираме в разгара на сериозна финансова криза, а те не намалиха темповете на строителството. Предадоха всички стадиони в срок и трябва да се отбележи, че съоръженията са доста модерни.

-Смятате ли, че въпреки доверието, което даде ФИФА на организаторите, Африка ще трябва да чака дълго за следващо домакинство?
-Това зависи от самите африканци. Трябва да разберем дали има и други страни, които са готови да пръснат такива разходи.

-Да преминем към отборите, които се събраха в ЮАР. Първо са наред африканските представители.
-Очаквах много повече от тях. Все още не е ясна съдбата на доста отбори, но нито един от представителите на Африка не показа интересна игра. Ганайците са добре подготвени физически и тактически, но в тяхното представяне няма искра, няма въображение. Те победиха Сърбия много случайно, с Австралия на практика се провалиха. Кот д`Ивоар е много силен отбор, но за втори път поред не могат да излязат от групите. Те страдат от познат проблем – канят европейски треньори, които нямат представа за футбола на Черния континент. Видяхте какво стана с Лагербак и Нигерия. Той получи доста критики, след като не успя да класира Швеция и веднага пое нигерийците.

-Гана и Нигерия също не успяха да излязат от групите си. Какви са вашите впечатления?
-Това не е толкова до резултат, а до липса на игра. Има и един обратен пример – Камерун играе привлекателно, но няма никакви резултати. Африканските отбори отдавна престанаха да бъдат загадка за съперниците си. сега те са уважавани и винаги се взимат на сериозно.

-А как виждате играта на Алжир?
-Те се пълна загадка. В отрицателен смисъл обаче. Те не показват нищо смислено в играта си. Съмнявам се, че те ще успеят да отбележат дори и един гол. За равенството с Англия са виновни само Капело и футболистите му. ЮАР също не впечатлява. Първоначално мислех, че ще излязат от групата заедно с Франция, но още след първия мач разочароваха. И съставът е слаб, и Парейра не представя никакви изненади.

-Какво ще кажете за Франция. Говореше се, че Доменек и компания са фаворити, а какво се получи...
-Няма какво да се каже. Още в квалификациите стана ясно, че този състав е изчерпан. Трябваше да има промени, но Доменек реши да заложи на старата гвардия. Видяхте какво се получи. Докато извън отбора остават Бен Арфа, Бензема, Насри, този отбор не го чака нищо хубаво. За това е виновен целия щаб и Доменек. Разбира се, че французите бяха фаворити, но те паднаха най-ниско.

-Италия, Англия и Испания вървят трудно. Германия загуби от Сърбия. Това се дължи на засилване на останалите отбори, или отслабване на фаворитите?
-Не бих назовал някои от споменатите отбори за фаворити. Англия няма причина да претендира за високо класиране. Не лош отбор, но нищо повече. Въпреки наличието на голяма звезда като Рууни, отборът не показва нищо кой знае колко интересно. Италианците са тяхна сянка. В сравнение с шампионския отбор отпреди 4 години, сега те са същия състав, само че са малко по-зле. А копието, както е известно, е винаги по-лошо от оригинала. Това е вярно и за Франция, и за Италия. Те се нуждаят от почивка и изграждане на нови отбори.

-Германия обаче е млад и нов отбор.
-Тях също не ги включвам към фаворитите. Проблемът пред друг отбор, който бе считан за кандидат шампион – Испания, е друг. Много е трудно да направиш две поредни силни първенства. След завоюване на трофей винаги идва спад. Затова не ги слагам в графата на фаворитите.

-Кой отбор ви прави най-добро впечатление?
-От Европа това е Холандия. Организиран отбор с добра игра, показва красив футбол. Усещам доминация от страна на Бразилия и Аржентина. Въпреки че не е много ясно какво да очакваме от Марадона като треньор. Той може да даде шанс на своите съперници със странни тактически решения. Досега в бразилците обаче не виждам слабости.

-Кой от отборите, които не са сред фаворитите, ви хареса?
-Понрави ми се представянето на Словения. Сплотен отбор, който знае какво иска. Уругвай също играе добре, но там разчитат единствено на Форлан. Това е малка слабост. Парагвайците изглеждат добре, но там пък нямат изявен лидер. Изглежда, че Португалия би трябвало да направят нещо, но съм предпазлив да правя техни прогнози. При тях всичко зависи от настроението.

-Да поговорим за индивидуалностите. Кой е играчът, който ви харесва?
-Мисля, че най-добрият продължава да бъде Меси. Лео в момента е най-силният футболист в света. Ако Аржентина спечели световната титла, той ще влезе в историята. Въпреки че не изпъква толкова много от останалите, но съперниците са добре подготвени грамотно, физически и тактически. Като лидер на отбора към него се оказва по-голямо внимание.

-Какво правите в отсъствието на националния отбор на България?
-Това е тайна.