Най-успелият български футболист за всички времена Христо Стоичков даде интервю за руското издание Sportbox.ru. Основната тема бе световното първенство в ЮАР, на което Камата е коментатор на мексиканската телевизия "Телевиса Депортес Нетуърк".
Първоначално разговорът се води на странна смесица от български и руски, след което продължава на английски. "Имаме не повече от 5 минути", изстрелва легендата на Барса и започва да споделя впечатленията си от досега видяното на Мондиала.

- Как ви се струва футболът на Световното първенство в сравнение с 1994 година, когато вие станахте голмайстор?
- Засега не съм впечатлен. Прекалено много се залага на тактиката и това не ми харесва. Футболистите сякаш са забравили, че трябва да играят и за зрителите. Повечето треньори се страхуват да рискуват. Най-често използваната схема е 4-4-2 и много по-рядко 4-3-3. Трябва да се атакува повече, играчите да могат да разкрият в по-голяма степен индивидуалните си качества. Има и нещо друго - в Южна Африка не е лесно да се играе. Голямата надморска височина и студеното време са фактори, с които всички са длъжни да се съобразяват. Световните първенства обикновено се играят при съвсем различни условия.

- Днес коментирахте мача на Аржентина (срещу Южна Корея - б. р.). Допадна ли ви представянето на "гаучосите"?
- Аржентина игра много добре, но очаквах повече от корейците. Срещу Гърция те показаха страхотен футбол. Бяха перфектно разположени по терена, действаха компактно и правилно тактически. Срещу Аржентина обаче играта им не се получи. Дори и голът в края на полувремето за 1:2 не промени нещата. Футболистите на Марадона пресираха корейските защитници и не им позволяваха да слагат началото на каквито и да е атаки. Не е нормално един отбор да играе с толкова много дълги пасове, колкото имаха корейците в този мач.

- Кой е по-добър - Меси ли Марадона?
- Не искам да ги сравнявам, не е коректно. И двамата имат свой собствен стил. Все пак, за мен най-добрият е Марадона, но може би някой ден Меси ще го измести. Засега е рано да говорим за това. Меси е номер 1 сред съвременните футболисти. Той е безспорният лидер на Барселона, вече спечели и "Златната топка". Ако изведе Аржентина до световната титла, мнозина ще го обявят за най-добрия в света. Но всичко е много относително. Това е и причната да не обичам подобни сравнения. Пеле или Ромарио? Марадона или Кройф? или Мишел Платини? Всички те са незабравими.

- Журналистиката за вас хоби ли е или гледета на нея като бъдеща професия?
- Само хоби! Вижте, тук мога да общувам с най-различни хора - българи, руснаци, мексиканци, италианци... Световното първенство среща представители на много нации, на много култури. Това е чудесно за ветерани като мен, които вече са се отказали от футбола. Говорим си, връщаме се в спомените си към незабравими мачове от миналото. Всеки има своя гледна точка за футбола и затова е още по-интересно.

- Трудно ли ви е в ролята на коментатор?
- Не, лесно е. Работя с отлични професионалисти, които ми помагат. Харесва ми да коментирам.

- В момента нямате отбор. С какво ще се занимавате след Световното първенство?
- Ще мисля като му дойде времето. Сега се наслаждавам на Мондиала - гледам мачовете спокойно, някои от тях коментирам. Къде ще работя, ще решавам след края на Световното.