Малцина играчи са правили впечатление на световно първенство, така както Христо Стоичков го направи през 1994 г. Той вкара 6 гола и стана голмайстор на първенството, докато България се класира на четвърто място в САЩ. Стоичков даде интервю пред известния футболен сайт Goal.com преди очаквания от всички осминафинал между Германия и Англия.
 
- Какви са твоите очаквания за мача между Англия и Германия?
- Очаквам този мач с голямо нетърпение. И двата отбора са много силни и играят организирано. Англия играе значително по-добре под ръковоството на Фабио Капело. Преди това имаше само дълги топки и отборът почти не играеше по земята. Той промени манталитета на тима, а англичаните имат много добри играчи. За мен най-добрите там са Франк Лампард, Джон Тери, Стивън Джерард и Уейн Рууни.
 
- Защо, според теб, Уейн Рууни още не е вкарал гол?
- Може би е прекалено напрегнат. Едно е да играеш за Манчестър Юнайтед, а съвсем друго да представляваш Англия. Ако Рууни не вкара гол, тогава става лошо за англичаните. Напрежението е огромно, не само върху него, но и за целия тим. Рууни е един от най-добрите в света. Той заедно с Меси и Кристиано Роналдо са на футболния връх в момента. От тази тройка само Роналдо е вкарал на световното първенство. Според мен, Рууни ще покаже класата си срещу Германия.
 
- Кой отбор те впечатли до момента?
- Засега не видях нищо специално. Има прекалено много тактика и защита, няма пространства за нападателите. Сега обаче са елиминациите и започва истинското световно първенство. Малките отбори показват израстване. Нова Зеландия направи равен с Италия, а Австралия победи Сърбия.
 
- Според теб, кой ще стане голмайстор на турнира?
- Към момента има двама водещи реализатори – Давид Вия и Гонсало Игуаин. На световно първенство е трудно да бележи голове, но тези двамата са в добра форма, а и играят за отбори, които ще стигнат напред в турнира. Давид Вия е невероятен футболист. Той е добро попълнение за Барселона и аз съм щастлив.
 
- Ще се радваш ли, ако Барселона успее да привлече Сеск Фабрегас?
- Естествено. След годините в Арсенал, за него най-доброто решение ще е да се върне в Барселона. Сеск Фабрегас е един от най-добрите полузащитници в света. Шави, Иниеста и Фабрегас ще бъдат прекрасна халфова линия. С Давид Вия и Меси пред тях – това ще бъде невероятен отбор. Аз всяка седмица съм на “Камп Ноу”, живея в Барселона, там е моят дом и бих желал да видя в действие подобна формация.
 
- Какво е мнението ти за представянето на ЮАР на Мондиал 2010?
- Голямата грешка в този отбор бе Карлос Алберто Парейра. Той не уважава южноафриканските клубове. Той събра играчите и за един месец ги отведе на далечен лагер. Те дори не можеха да играят за отборите си в края на шампионата. Защо Матю Буут, който е сред най-добрите защитници в ЮАР, не взе участие в мачовете? Водех постоянна борба с Парейра докато бях треньор на Мамелоди Съндаунс. Имах 10 играчи в националния отбор. В южноафриканския футбол има твърде голямо политическо влияние.
 
- Звездата на вашия Мамелоди Съндаунс – Катлего Мфела, е искан от Бирмингам. Ще се справи ли той във Висшата лига?
- Мфела е най-добрият футболист в ЮАР. Вярвам в това момче, той е добър професионалист и има талант. Сега е моментът да напусне ЮАР. Според мен, той ще се справи добре в Англия, тъй като е добър нападател. Отборите от Висшата лига трябва да му обърнат внимание.
 
- Ще помогне ли световното първенстно на южноафриканския футбол?
- Построиха се много хубави стадиони и се оправи инфраструктурата. Футболът обаче се управлява лошо. Не се взимат правилни решения, тъй като има голяма политическа намеса. Това е положението. Може би някога отново ще се върна в местното първенство. Аз обичам ЮАР. Имах неразбирателства с президента на Мамелоди Съндаунс, но вярвам в хората – имам доверие на играчите си./БЛИЦ