Холандия и Испания се изправят тази вечер в исторически финал на световно първенство. И двата отбора никога не са триумфирали с купата. “Лалетата” стигнаха два пъти до последния двубой, но и двата пъти не успяха да прегърнат трофея. През 1974 и 1978 година великото поколение на Холандия игра финали, но първия път загуби от ФРГ, а втория падна от Аржентина. Финалът е първи в историята на Испания и всички в страната вярват, той може да донесе и дебютната световна купа.

Холандия и Испания никога не са се срещали на европейски или световни финали. Двата отбора имат общо осем мача, шест от тях приятелски. Другите два са част от квалификациите за европейското първенство през 1984 година във Франция. Именно с тези квалификации е свързан и един от най-големите скандали в световния футбол. Той е между Холандия и Испания, а намесени още са джуджето Малта и турският съдия Еркан Гьокчел.

В евроквалификационна група 7 за първенството през 1984 година са Испания, Холандия, Ирландия, Исландия и Малта. Битката за първото място, което единствено дава право на класиране на първенството във Франция, се води между Испания и Холандия. Двата тима си разменят по една победа – 1:0 в Испания и 2:1 в Холандия. На 17 декември 1983 година “лалетата” бият Малта с 5:0 и са на върха във временното класиране с 13 точки и голова разлика 22:6 (+16 отбелязани гола). Испания е на второ място с 11 точки и голова разлика 12:7 (+5 отбелязани гола). “Ла Фурия” обаче е с мач по-малко, който се състои на 21 декември 1983 година. Двубоят е срещу Малта. Все още момчетата на треньора Мигел Муньос, малтийците и турският рефер Гьокчел не са казали голямата си дума. А тя наистина предизвиква световен скандал. За да се класира на европейското първенство, Испания трябва да победи с 11 гола разлика...

ПРЕДИ ДВУБОЯ
Срещата се играе в Севиля, но не на стадион “Рамон Санчес Писхуан”, а на по-малкото съоръжение “Бенито Вилямарин”. Куриозите започват още преди началото на мача. Когато малтийците отиват да тренират, домакинът идва и казва, че е забравил ключа от съблекалните. Вместо тренировка, любезните домакини канят гостите от Малта на разходка с файтони из Севиля. От два дни в града вали непрестанен дъжд, теренът се е превърнал на тресавище. Всъщност, това е по вкуса на здравите физически испанци, които не срещат никакви трудности. Нощта преди двубоя съвсем случайно под прозорците на хотела, в който са настанени малтийците, работници вдигат невъобразим шум с пневматични чукове. Играчите на Малта не мигват цяла нощ, а на следващия ден трябва да играят срещу Испания.

(Отборът на Испания от мача с Малта, на снимката горе)

“Всичко тръгна наопаки още от началото. За пет дни трябваше да изиграем два мача и то в различни страни. Първо гостувахме на Холандия, а след това и на Испания. Два дни след мача в Ротердам, заминахме за Мадрид. Багажът ни се загуби и висяхме с часове по летището. След това отидохме в Севиля, а някои от нашите момчета получиха хранително натравяне. Не можахме да тренираме в първия ден, а само разцъкахме на асфалта”, разказва вратарят на Малта Джон Бонело. Човекът, който е може би един от най-големите врагове за футболна Холандия. “Когато стигнахме на стадиона в Севиля, нямаше кой да ни отвори и да включи осветлението. Испанците ни гледаха толкова враждебно, че не смеехме да излезем по улиците”, продължава стражът на малтийците.

СРЕЩАТА
Селекционерът на Испания Мигел Муньос прави революционни промени в схемата и залага на 3-3-4. Още във 2-ата минута Сеньор изпуска дузпа, а головете са жизнено важни за крайната цел. До края на първото полувреме домакините водят с 3:1 след хеттрик на Карлос Сантиляна. Снажният голаджия няма проблеми с противниковите защитници и с глава праща топката в мрежата след постоянните центрирания на съотборниците си. Той се разписва в 15-ата, 26-ата и 28-ата минути. Гостите връщат едно попадения чрез Ди Джорджо в 24-ата минута, след като вратарят на Испания Пако Буйо е излъган от напоения терен и не се намесва при лек удар. През второто полувреме малтийците съвсем издъхват и получават гол след гол. Настроението по трибуните се повишава, а дикторът крещи за ново попадение почти през минута. 4:1 прави Ринкон в 47-ата минута, а за 5:1 реализира отново той десет минути след това. Само между 62-ата и 66-ата минута домакините нанизват още четири гола. Маседа набързо набутва три попадения за 8:1, а Сантиляна прави 9:1 в 66-ата минута. В 76-ата минута агонията на малтийците става пълна, след като турският съдия Гьокчел гони голмайстора Ди Джорджо за втори жълт и респективно червен картон. Гостите са в плачевно състояние, едва ходят по терена, а вратарят им е замерян с всевъзможни предмети. Скандалът става страхотен, когато малтийците се отказват и се прибират към съблекалните. Турският рефер обаче едва ги моли да излязат и да доиграят мача. Следва нова порция попадения във вратата на Малта. В 78-ата минута Ринкон покачва на 10:1, две минути след това Сарабия вкарва единадесетото попадение, а така нужния 12-и гол отбелязва Сеньор в 84-ата минута.

По същото време селекционерът на Холандия Кийс Райверс дори не гледа двубоя. Убеден е, че “лалетата” са сигурни участници на европейското първенство във Франция и отива да играе карти в свой съсед. Холандецът дори не подозира какво става на стадиона в Севиля и какви ги надробяват испанци и малтийци. Все пак домакинът на холандския селекционер пуска телевизора по средата на второто полувреме, когато Испания бележи десетото си попадение. “Всичко отива по дяволите, всичко е ясно”, отсича треньорът на Холандия. Така звездите Рууд Гулит и Марко ван Бастен, които наскоро са дебютирали за националния отбор трябва да почакат още 4 години, за да се класират на първото си европейско първенство. В състава са още Роналд Куман, Рийкард, Винстекерс, Ван дер Керхоф, Брокен, Ваненбург. Всички те обаче изпиват горчивата чаша след двубоя между Испания и Малта.

ПОСЛЕДСТВИЯТА
Изхвърлени от европейското първенство през 1984 година, в Холандия не приемат лесно загубата. Веднага подават жалба до ФИФА и обвиняват малтийците, че са взели подкуп от Испания. Искат да бъдат наказани, а отборът да не се състезава в международни мачове. Тежки обвинения падат върху вратаря на отбора, както и върху турския съдия Гьокчел. “Не знам по каква причина, но този човек бе жив дявол. Когато испанците вкараха гол, той тичаше по-бързо от тях, за да поднови играта”, разказва стражът на Малта. В Холандия стигат и по-далеч. Футболният скандал се пренася и в политиката. Двете страни едва не прекратяват политическите си отношения заради куриозния двубой в Севиля.

СЪВПАДЕНИЕ
На същата дата, на която играят Испания и Малта, а Холандия не се класира за европейското първенство, и България има мач. Нашите гостуват в Сплит на Югославия и губят с 2:3. На 21 декември 1983 година на стадион “Полюд” домакините ни бият с гол на Раданович в 89-ата минута. Така домакините от Югославия се класират на европейското първенство, а ние и Уелс (б.р. – те също имат шанс за класиране преди мача), чакаме следващите квалификации. След края на двубоя в Сплит селекционерът на Уелс Джон Тошак е бесен и обвинява българите в уговорка заедно със съдените ни от Югославия. Специалистът тогава изрича култовата фраза: "Какво ли друго можем да очакваме, когато два балкански отбора се срещнат на една балканска поляна?!"

Мачовете между Испания и Холандия
30.01.1957 година, Мадрид, контрола
Испания – Холандия 5:1
02.05.1973 година, Амстердам, контрола
Холандия – Испания 3:2
23.01.1980 година, Виго, контрола
Испания – Холандия 1:0
16.02.1983 година, Ротердам, ЕКв
Испания - Холандия 1:0
16.11.1983 година, Севиля, Екв
Холандия - Испания 2:1
21.01.1987 година, Барселона, контрола
Испания – Холандия 1:1
15.11.2000 година, Севиля, контрола
Испания – Холандия 1:2
27.03.2002, Ротердам, контрола
Холандия – Испания 1:0
Общо: 8 мача, 4 победи за Холандия, 1 равенство, 3 победи за Испания, 12:9 за Испания