Използването на технологиите при спорните моменти във футбола по всяка вероятност ще настъпи с пълна сила на следващото световно първенство през 2014 година в Бразилия.
Това заяви генералният секретар на ФИФА Жером Валк. Както е известно, непризнатият гол на Лампард в осминафинала между Англия и Германия, както и засадата на Тевес в двубоя Аржентина – Мексико същия ден предизвикаха серия от бурни дебати.

 
„Говорим за цял един пропуснат гол, което ни кара да обърнем поглед към въвеждането на технологиите. Трябва да се прецени обаче дали въвеждането на специална система ще улесни работата на реферите и дали те ще се чувстват по-комфортно на терена”, коментира Валк пред „BBC Sport”.
„Бих казал, че това е последното Световно първенство с тази съдийска система”, добави генералният секретар на ФИФА.
„В момента, играта, тимовете и футболистите са толкова силни и бързи. Играта е различна. А арбитрите са по-стари от състезателите. Топката лети толкова бързо и трябва да помогнем на реферите. Трябва да се направи нещо”, продължи Валк.
 
Президентът на ФИФА Сеп Блатер първоначално беше против технологиите, но след скандалната ситуация при гола на Лампард се отметна на 180 градуса.
 
Промените ще бъдат обсъдени на 21 юли, когато ще бъде проведена специална среща на съвета, който може да взема решения за промени в правилата. Според Валк обаче конкретни мерки няма да бъдат предприети преди следващото събрание през октомври.
 
Най-вероятно ще бъде въведено “ястребовото око”, което помага много в тениса. Друг възможен вариант е въвеждането на допълните рефери на аутлинията, който бе пробван в турнира Лига Европа през миналия сезон.