Безопасността на Холандия в ЮАР е сериозно изпитание за властите в страната. Терористични организации готвят атентати срещу футболния отбор по време на Световното първенство. Самите футболисти признават, че са притеснени от евентуални инциденти. Поради тази причина съпругите им няма да ги подкрепят, дори и да стигнат до финал.

“Няма да позволя на жена си да се изложи на опасност”, заяви нападателят Дирк Кайт. На същото мнение и е Рафаел ван дер Варт, чиято съпруга Силви е признала пред близки, че не смее да тръгне за Африка.

Преди седмица е бил арестуван член на Ал-Кайда, който готвел атака срещу отбора. Абдулах Салех Азам признава: “Не можете да ни спрете. Ако не успеем да стигнем до футболистите, ще атакуваме феновете с нашите коли-бомби”.

Холандия е твърд противник на мохамеданството, като последователите му твърдят, че обижда вярата им. През 2004 година известният режисьор Тео ван Гог бе застрелян на улицата и намушкан с нож, защото критикува исляма във филма си "Подчинение". Авторката на сценария Аян Хирси Али, която е от мохамеданско семейство, получава заплахи за живота си./БЛИЦ