Колко струва на България участието на Зимната олимпиада в Сочи? Отговорът на този въпрос със сигурност си задават страшно много хора. Особено когато става дума за зимни игри, а не за летни, където поне доскоро минавахме за сила. По-скоро си въобразявахме, че сме такива...

По неофициални данни, издръжката на тези, които изпращаме в Сочи, е почти достигнала 20 млн. лева. Това са средства за подготовка на олимпийците ни, които изпращаме на руска земя с очаквания преди всичко да се завърнат у дома живи и здрави, без сериозни контузии и по възможност, да не се изложат много-много, т.е. да финишират в дисциплините си преди екзотичните представители от топлите страни.

Подобна сума обаче звучи стряскащо, защото България в Сочи ще има по-малко от 20 спортисти, а повече от половината имена, вписани в делегацията ни, са със статут на куфари. Припомняме, че за участието ни на Летните игри в Лондон 2012 г. страната обяви, че е изхарчила 23 млн. лева, но тогава участвахме с 63-ма спортисти, които по-късно ни донесоха само два медала - сребро на Станка Златева в борбата и бронз на Тервел Пулев в бокса.

Тези близо 20 млн. лева са почти същите средства, отделени от водещи нации в зимните спортове в Европа като Норвегия, Швеция, Австрия, Германия и Франция, които в Сочи обаче ще имат три пъти повече спортисти. И които за разлика от нашите не са тръгнали на принципа на барон Пиер де Кубертен - "По-важно е участието, а не победата."

Любопитна подробност, която остава скрита от обществото и от медиите на този етап, са онези ВИП персони в забранения списък на шефката на БОК Стефка Костадинова, която тя е поканила да бъдат на зимната олимпиада под егидата на нашия олимпийски комитет -  на негови разноски, но без да се знае точно по каква работа ще се качат на самолета към Русия.
 
Техните имена не фигурират в онзи качен на официалния сайт на организацията списък, с който се хвърля прах в очите на хората.
И типично по български, когато знаем, че успехи ще видим през крив макарон, нашите управници са изключително щедри на обещания за премии.
Така всеки знае, но ето ги и тях:
Олимпийска титла от Сочи  е оценена на 200 000 лева. Това са си 100 000 евро - пари, които могат да се вземат само на още няколко места в Европа. Повече  ще получат за злато от домашните си игри руснаците - 300 000 евро, представителите на Казахстан - 200 000 евро, и тези на Беларус - 150 000 евро.
 
Водещи нации в зимните спортове като Норвегия, дала на света легендата в ски бягането Оле Ейнар Бьорндален и като иконата в ски-алпийските дисциплини и рекордьор по медали от олимпийски игри Шетил Андре Ааамот, не предвиждат нито цент за титла в Сочи. Да, точно така. Всеки норвежец в Сочи отива за чест и слава. Държавата е обезпечила подготовката му и всичко останало може да дойде от спонсори, но не и от местния олимпийски комитет или спортно министерство.
Изводите остават само за наша сметка.
ВАЛЯ ЛЕНКОВА/ШОУ