Не искаш да си събираш сърцето на парчета? Тогава не си позволявай слабостта да се влюбиш. Няма по-голяма драма, която може да рефлектира върху представянето и  кариерата на един спортист от любовната. В навечерието на Зимните олимпийски игри в Сочи, най-голямата надежда на България Александра Жекова потегля с огромните очаквания към нея на цялата нация, но и с нещо тежко в душата си.
 
Мълвата около най-красивата и най-добрата ни олимпийка гласи, че дълбоко е наранена заради раздялата с австралиеца Алекс Пулин.
Колегата на Сани, който е сред суперзвездите в сноуборда, бе голямата й любов. Двамата изкараха заедно четири трудни години в които ту се разделяха, ту се събираха, което в белия керван звучи относително. Хората, които се занимават със зимни спортове, са като чергари, които не знаят в кой куфар е скрит животът им щом сезонът започне. Накрая този стрес и напрежение забил кол в отношенията между Алекс и Александра и те сложили край на мъката, наречена телефонна и интернет връзка.
610x.jpg
От известно време насам Жекова полагала неимоверни усилия да забрави плейбоя Пулин и неговата артистичност и ексцентричност със солиден, доста по-зрял на години от нея наш сънародник, който нямал нищо общо със спорта. Мъжът, който от своя страна бил много залитнал по хубавицата и таял сериозни намерения към нея, бил икономист. Намерил заобиколен път към сърцето й, като очаровал първо родителите й. Особено майката на сноубордистката - Божана. Баща й Виктор традиционно реагирал по-сдържано като всеки татко на млада дама, на когото не му се дава лесно чедото в чужди лапи. Но дори и той се надявал, че новата връзка може да помогне на щерка му да излезе от дълбоката душевна криза, с която се бори със зъби и нокти и която от гордост не показвала пред никого.

Адската воля и инат на Сани винаги са я отличавали от останалите й връстнички, но пък както близки от обкръжението й споделят, напоследък и на нея много й се събра. Още повече, че сега в Сочи тя била съвсем наясно, че ще се срещне очи в очи с Алекс Пулин, към когото все още не може да преодолее дълбоките си чувства.

Жекова се разтрепервала само при мисълта, че ще види Чъмпи - прякорът на хубавеца от Австралия, а срещата е неизбежна, защото и двамата ще обитават редом с останалите спортисти олимпийското село в Сочи. Алекс Пулин отива в Русия с единствената мисъл най-после да вземе титлата от зимни игри. Това е и единственото отличие, което му се изплъзва след двете поредни световни титли в дисциплината сноуборд крос.

Сочи е олимпиадата, за която Жекова също потегля с подобна амбиция. Очакванията на обществото, на федерацията и на олимпийския ни комитет обаче смачквали психически девойката и напоследък тя била изпаднала в тежка депресия.

"Какво ще правя,
ако се проваля?!"
 
постоянно си блъскала главата Александра, но големият проблем не бил в главата, както можете да се досетите, а в сърцето й. И така, последната надежда за Сани и за баща й и нейн личен треньор Виктор се наричала Божана. Няма по-голяма утеха за едно дете, независимо колко пораснало е то, от майчината обич и топлина. Затова Виктор изровил земята, но уредил заветната акредитация на Божана за Сочи. За пръв път в историята на българския зимен спорт, наш представител на олимпиада ще бъде подкрепян директно от трибуните от своята майка. Подобно изключение досега не се е правило за абсолютно никого. Дори и за великата биатлонистка Екатерина Дафовска, чиито родители не са гледали от мястото на събитието нито един неин старт. Включително и златото на Дафовска от Нагано през 1998 г., за което майка й и татко й в Чепеларе разбират, залепени пред телевизора във фамилната къща.
Olimpiada_3.jpg
Българският олимпийски комитет и министерството на спорта обаче задоволили всички претенции и изисквания на семейство Жекови, за да гарантират 100-процентов комфорт на голямата ни звезда. Всички подходили с разбиране за деликатната ситуация, включително това, че никой не направил забележка на сноубордистката ни, че умишлено страни от всевъзможни медийни изяви.
По собствено желание Жекова обяви, че няма да дава никакви интервюта и няма да застане пред журналистите преди края на участието си в Сочи. Единственият й старт пък е на 16 февруари на руска земя. Сани и татко й преценили, че само така тя ще намери миг спокойствие, за да се събере и да се концентрира.

Големият скандал с носителката на златен медал в дисциплината бордъркрос от Световната купа в Ароза, Швейцария, през 2011 г. обаче се оказа със знамето. Той също бе потулен и замазан така, че никой да не атакува българката преди заминаването й за олимпиадата.
Жекова е най-логичният избор на БОК за знаменосец по време на церемонията на откриването, но тя категорично  отказва да носи флага. Не е причината  в това, че иска да пести физически сили, защото тя има на разположение да се възстанови цели 10 дни след това. Причината е, че тя просто иска да се изолира в свой собствен свят, докато суматохата не приключи.
 
Бясна на упорството
й била шефката на БОК
Стефка Костадинова
 
която не спирала да дава за пример как на Олимпиадата в Лондон 2012 г. знамето носи Йордан Йовчев, който стартира ден по-късно и който на всичкото отгоре се оказа с тежка контузия в китката.
"Значи едни могат, а други не", негодувала световната рекордьорка в скока на височина, която тропала с крак и настоявала знаменосецът на България за Сочи да бъде определен още на родна земя, а не да се оставя за последния момент.
"Няма да отстъпя, това е лош късмет и аз не го искам", ронела сълзи Александра, която си била втълпила, че ако тя е знаменосец, участието й в Сочи ще премине под знака на това, което й се случи във Ванкувър четири години по-рано. Тогава тя падна тежко по време на квалификациите и разтегна мускул, който й попречи впоследствие да продължи участието си.
Сани била категорична пред родителите си, че ако и този път не й провърви и не покаже на какво е способна, трети олимпийски опит няма да има. Въпреки че е само на 26 години, тя се чувствала адски изтощена емоционално от тежките тренировки и постоянното спазване на режим, лишенията, лягането рано, ставането още по-рано и дългите отсъствия от дома.

Olimpiada_7.jpgСпоред слуховете, има голяма вероятност Жекова да прекрати, макар и временно, кариерата си след Сочи. Прокрадвала й се в главата друга, атрактивна мисъл - да се пробва във ветроходството. То не е забранена територия в семейството й. Баща й Виктор Жеков от години е треньор на най-добрата ни състезателка - Ирина Константинова, която е редовна участничка на летни олимпийски игри.

"За Александра, Сочи звучи така - сега или никога", признават близки на сноубордистката, които отсега й стискат палци на 16 февруари, когато излезе на старт, тя да остави заключени в стаята си в олимпийското село всичко - любовната мъка по Алекс Пулин, страховете, че ще разочарова всички българи, и суеверието, че е сред спортистите, на които не им върви на зимни игри.
ВАЛЯ ЛЕНКОВА/ШОУ