Пред всеки, който може да задели 6000 лева, се открива възможността да атакува върха-убиец К2 (8611 метра). Проверка на БЛИЦ установи, че това е цената на пълния пакет на експедицията, която огранизира родната школа по катерене и алпинизъм "Вертикален свят". Изключително тежкият преход е предвиден да се състои от 1 до 25 август следващата година. Крайният срок за записването е 1 март 2011-а.

Снощи ви поднесохме трагичната вест за гибелта на 40-годишния Петър Унжиев - водач на голяма международна експедиция за покоряването на най-опасния връх на планетата - К2. Катерачът загина в подножието на 8611-метровия връх в Хималаите. Петър бе планирал да изкачи К2 това лято, а през есента да направи трети опит да покори Манаслу (8163 метра) - осмият по височина връх в света.

Българинът е умрял мъчително. Това става ясно от кореспонденция в най-големия сайт за хималайските осемхилядници еverestnews.com. Там алпинистът Джордже Димареску е изпратил сърцераздирателно описание на смъртта на Унжиев още на 18 юли. Името на загиналия тогава е още неизвестно. Според румънеца Петър бил изоставен неадекватен и безпомощен от пакистанския си водач. /БЛИЦ