Трикратният европейски шампион и два пъти световен вицешампион по ски ориентиране, три сезона водач на световната ранглиста за мъже - Станимир Беломъжев, е в много добра форма и се подготвя за Европейското първенство във Финландия в началото на февруари и за Световното в началото на март в Русия. Състезателят коментира в Пресклуб “България”, че напълно е оздравял след прекарания грип по време на Ски О Тур, което му костваше смъкване от първото на третото място в крайното класиране от шестте кръга на елитната надпревара с най-силните оринтировачи в света.

След първите три старта Тачо беше безапелационен лидер и всички очакваха да е крайният победител, така както и миналата година. Още в четвъртия старт на дългата дистанция Станимир усеща неразположение и изнемощялост. Въпреки високата температура обаче, той решава и в петия старт да се впусне, тъй като си казва, че няма грипът да го покори. Междувременно го съпътства и друга неприятност – счупена щека, но докато в ски-бягането и в биатлона има резервно подсигуряване по време на самото състезание, в ски ориентирането това е невъзможно, тъй като участниците преодоляват труднодостъпни маршрути в гористи местности. Това обясни на пресконференцията треньорът и баща на шампиона Иван Беломъжев. Той благодари специално на фабриката “Саломон” в Австрия, която подарява на Станимир екипировка за около 15 000 евро. Това е важна подкрепа, тъй като родната федерация по ориентиране е с крайно малък бюджет от ММС. Причината е, че спортът е неолимпийски, но това не е вярно. Ориентирането е признато за олимпийски спорт още през 1977 г. и очаква своето място в Олимпийските игри, напомни професор Атанас Георгиев – председател на федерацията.

"Спортната култура у нас е ниска, делението на олимпийски и неолимпийски спортове е с вътрешни актове и се отнася за финансирането. В същото време в Швейцария многократната световна шампионка по ориентиране Симоне Нигли (обяви оттеглянето си от професионалното ориентиране през 2013 г.) е призната за №1 на годината", добави професор Атанас Георгиев.

Днес започва държавното първенство по ски ориентиране на Боровец с 220 състезатели. След това идва ред на Европейското, в което освен Станимир, ще ни представят и други добри състезатели – Мартин Пенчев, Антония Бургова (с която Станимир има сребърен медал на Европейско първенство в смесената щафета), Андреа Дяксова, Евангелина Дяксова. На Световното в Красноярск, Русия - от 7 до 13 март, също ще разчитаме на тези ориентировачи, така че ще бъдем и с отбор девойки и отбор младежи. Преди това Станимир ще участва на Световното военно първенство в Сочи.