Българският дует Елисавета Макарова и Лери Кенчадзе се класира на 13-то място в кратката програма при спортните двойки на европейското първенство по фигурно пързаляне, което се провежда в хърватската столица Загреб. Макарова и Кенчадзе получиха за своето изпълнение оценка от 37.15 точки (20.29 точки за технически елементи, 17.86 точки за компоненти на програмата и 1.0 наказателна точка).

На европейското първенство участват само 15 спортни двойки и всичките се класират за волната програма, която е късно тази вечер. Българите са със първи стартов номер. Европейските шампиони и сребърни медалисти от световното
първенство Татяна Волосожар и Максим Транков от Русия поведоха след кратката програма. Те получиха оценка от 73.23 точки.

На второ място останаха четирикратните европейски и четирикратни световни шампиони Альона Савченко и Робин Шолкови от Германия със 70.21 точки. Те направиха грешка при един от пируетите си.

Трети в кратката програма са Стефания Бертон и Ондрей Хотарек от Италия с 64.28 точки. Италианците получиха бронзовото отличие и имат медал от европейско първенство за пръв път в кариерата си.

В Топ 6 са още Ванеса Джеймс и Морган Сипре от Франция с 59.27 точки, бившите европейски шампиони Юко Кавагучи и Александър Смирнов (Русия) с 56.20 точки и Мари-Дорис Фартман и Аарън ван Клийв от Германия с 55.14 точки.

Европейското първенство продължава днес с кратката програма при мъжете и волната програма при спортните двойки от 20:00 часа българско време. При мъжете българинът Манол Атанасов е с втори стартов номер, а само първите 24 от общо 30 фигуристи се класират за волната програма.