Алпинистът Боян Петров е направил опит да изкачи връх Макалу (8481 м), но не е успял. Бългаинът е бил част от първата група алпинисти, които атакуваха петия по височина връх на планетата. Той запази в тайна атаката си, тъй като от пристигането му в базовия лагер всичко се е развило мълниеносно.

Зоологът от Природонаучния музей очакваше атаката да е към 24-25 май, за когато има добри прогнози за времето, пише "Дневник". Но с пристигането му се е оформила група от алпинисти, които са искали да използват първия възможен прозорец.

За това, че се подготвя атака на върха съобщи блогът за височинен алпинизъм Altitude Pakistan в информацията за намерените мъртви двама шерпи в лагер 2.

Днес сутринта първо стана ясно, че иранката Парванех Каземи е успяла да изкачи върха. Петров е спрял на 150 метра под върха.

"Без малко не успях. Стигнахме до 8333 метра, на 150 метра под върха, но времето ни свърши и се върнахме", съобщи той за "Дневник" от базовия лагер.

Петров е имал избора да изчака, но в последните си изявления от Катманду той заяви, че се чувства добре аклиматизиран от свръхдългата експедиция до Анапурна и възстановен от атаката на върха. Той е бил в базовия лагер на 7 май и само два дни по-късно е поел по маршрута.

"Сега четири дни почивка и пак нагоре", добави той.

Както и на Анапурна, където изкачи от втори опит, ползата за него е това, че вече познава маршрута. Той беше насочил цялото си внимание към изучаването на Анапурна и имаше съвсем малко време да разучи на теория маршрута на Макалу.

Друг българин - Атанас Скатов, се намира под връх Дхаулагири и също се очаква през следващите дни да направи атака на върха.