Мерил Дейвис и Чарли Уайт записаха малка победа над основните си конкуренти Теса Въртю и Скот Моър. Американците поведоха при танцовите двойки в Гран при финала по фигурно пързаляне за сезон 2012/13. Състезанието на най-добрите от сериите се провежда в Сочи и с него се открива и тества ледената пързалка за Олимпиадата през 2014 година.

25-годишните Дейвис и Уайт, които защитават титлата си от последните два сезона, бяха безупречни в кратката си програма по музика от балета “Жизел” и получиха 73.20 точки. През сезона те спечелиха у дома Скейт Америка и триумфираха на Купата на Китай. В тези състезания обаче не участваха сериозните им конкуренти.

Въртю и Моър (съответно 23 и 25 години) получиха 71.27 точки и останаха на втората позиция. Канадците са олимпийски шампиони от Ванкувър и имат две световни титли, но досега не са печелили злато от Гран при финал. Шансът им тази година съществува, тъй като разликата с лидерите е съвсем малка.

Двете най-силни двойки в последните 3 години се подготвят заедно при Марина Зуева и Джони Джонс.

Напълно очаквано трети временно се нареждат Натали Пешала и Фабиан Бурза. Опитните французи са и бронзови медалисти от последното световно първенство, където останаха зад северноамериканците.

Двете руски двойки Екатерина Боброва/Дмитрий Соловиев и Елена Илиник/Никита Катсалапов са съответно четвърти и шести. Между тях са италианците Анна Капелини и Лука Ланоте. Те са единствената двойка, която получи ниво 4 за двата сегмента на полка, които участват в програмите. Задължителният танц този сезон е полка, валс и отново полка.

При жените в Сочи води Мао Асада (Япония). По-късно днес са първите изпълнения на мъжете и спортните двойки. Едновременно с надпреварата при мъжете и жените тече и тази за юноши и двойки. Вече са ясни и част от победителите, като домакинът Русия стартира с две титли. При мъжете номер 1 е Максим Ковтун, който събра 222.31 точки. Александра Степанова и Иван Букин триумфираха при танцовите двойки със 149.57 точки.

Гран при финал по фигурно пързаляне
Танцови двойки, кратък танц
1.Мерил Дейвис и Чарли Уайт (САЩ) 73.20 точки
2.Теса Въртю и Скот Моър (Канада) 71.27 точки
3.Натали Пешала и Фабиан Бурза (Франция) 68.70 точки
4.Екатерина Боброва и Дмитрий Соловиев (Русия) 66.23 точки
5.Анна Капелини и Лука Ланоте (Италия) 66.11 точки
6.Елена Илиник и Никита Катсалапов (Русия) 63.56 точки