Преди няколко дни Красимир Анев постигна невероятен резултат за българския мъжки биатлон, като се класира на престижната 4-та позиция в масовия старт на 15км. Почти всички медии обявиха резултата на българина като историческо класиране за родния биатлон. Статистиката от края на 80-те и началото на 90-те години обаче показва друго, пише "biathlonbg.in".

Успехите на големия Владимир Величков остават скрити за повечето почитателите на биатлона. Още през сезон 1979/1980 българинът регистрира най-добрия български резултат в мъжкия биатлон. По време на последната Световна купа за сезона в Мурманск, Величков записва 2-ра позиция в индивидуалната дисциплина на 20 км. Ден по-късно българинът завършва 3-ти в спринта на 10 км. През този сезон нашият представител завършва на 10 позиция в крайното класиране.

Първият кръг от Световната купа през следващия сезон също е успешен за българина. Той завършва на престижната 4-та позиция в спринтовата дисциплина в Чехия. Владимир Величков бележи още два големи успеха през сезон 1981/1982. В първия етап в Швейцария българинът отново записва 4-та позиция, но този път в индивидуалната дисциплина. Владимир Величков остава на крачка от медалите през същия сезон, като се класира 5-ти на Световното първенство в Минск. През сезон 1981/1982 българинът завършва на 9-та позиция в крайното класиране.

През сезон 1984/1985, Величков отново бележи престижни класирания. Българинът завършва на 5-та позиция на Световното първенство в Руполдинг. На купата в Осло през същия сезон Владимир Величков финишира на 4-то място в крайното класиране в спринтовата дисциплина на 10 км.

Този талантлив български биатлонист е роден в Ихтиман на 24 юни 1955 г. В активните си години тренира лека атлетика и биатлон.