Французите Габриела Пападакис и Гийом Сизерон са новите европейски шампиони по фигурно пързаляне. Шампионите от миналата година Анна Капелини и Лука Ланоте (Италия) останаха втори, а на подиума се качиха дебютантите Алекснадра Степанова и Иван Букин (Русия), пише Красивата страна на спорта.

Това е трета титла за Франция в танците на лед за последните 5 години, а страната намери бързо наследници на отказалите се Натали Пешала и Фабиан Бурза. Пападакис и Сизерон бяха номер 1 и в двата дни и със 179.97 точки спечелиха златните медали.

Капелини и Ланоте останаха със 171.52 точки след второ място на волен танц и трето на кратък. Италианците сбъркаха с преместването при Марина Зуева през лятото и дори почивката през есента не беше достатъчна за програми, които да им донесат титлата.

Много силно играха Степанова и Букин – 160.95 точки. Младите руснаци станаха световни юношески шампиони преди 2 сезона, а след тях тогава бяха Пападакис и Сизерон и за първи път накараха феновете на красивия спорт да ги забележат.

Разочарованието е за Елена Илиних и Руслан Жиганшин, които от втори останаха без медал, след като не успяха да изпълнят един от лифтовете. Уникални постижения за Испания и Словакия записаха Сара Хуртадо/Адриа Диас (пети) и Федерика Теста/Лукаш Шоси (осми).