Евгения Медведева защити титлата си от Европейското първенство по фигурно пързаляне. Руската сензация взе й последния световен рекорд за точки – в общия сбор, като записа 229.71 точки. Старото върхово постижение на Ю-На Ким от Олимпиадата във Ванкувър беше 228.56 точки, пише Красивата страна на спорта. За пета поредна година Русия има поне две състезателки на подиума, след като Анна Погорилая взе среброто. Завърналата се петкратна шампионка Каролина Костнер взе бронза, който е нейният десети медал.

17-годишната Медведева изигра феноменална волна програма по музика от филма „Ужасно силно и адски близко“ с хореограф Иля Авербух. Възпитаничката на Етери Турберидзе не трепна, изпълни всичко на един дъх и за финал добави още един скок. „Исках да направя нещо поведе“, каза Жена по повод тройния тулуп, който постави след последния скок по план – двоен аксел. Всъщност този скок не увеличи оценката й. Тя изпълни осем тройни скока и получи ниво 4 за всички елементи, получавайки 150.79 точки, което е най-силният резултат за волна програма в историята.

Трети медал и първо сребро за Анна Погорилая. Тя завърши с 211.39 точки след седем тройни скока и ниво 4 за всички елементи.

Феноменално завръщане на Каролина Костнер. Италианката игра волна програма по музика на Антонио Вивалди и записа втори резултат в нея, оставайки трета в общото класиране. Каролина изглежда така сякаш не е спирала да се състезава и продължава да докосва душите на феновете. При нея всичко се получи – високите нива на елементите и всички планирани скокове.

Третата представителка на „Сборная“ Мария Сотскова остана четвърта с нетипично много за нея три грешки и две падания. Страхотно впечатление направиха петата и шестата Лорин Лекавелие (Франция) и Никол Райчова (Словакия), както и седмата Луена Хендрикс (Белгия), която беше планирала троен аксел, но не рискува с него. Топ 10 допълват Ивет Тот (Унгария), Роберта Родегеро (Италия) и Никол Шот (Германия).