Германия и Словения последваха Норвегия и се класираха за олимпийските игри в Пьончанг през 2018 година.

Немците стигнаха до участие на олимпийските игри, след като в директен спор за първото място в Група „Е“ се наложиха с 3:2 над домакина Латвия.

Немците откриха резултата чрез гол на Леон Драйсайтъл три минути преди края на първата третина, а в началото на втория период удвоиха аванса си след попадение на Феликс Шулц.

Латвийците изравниха чрез Микс Индрасис и Мартинс Карсумс, но Том Кунхакъл вкара победно за Германия при числено предимство пет минути преди края на мача.

Така немците събраха актив от девет точки и завършиха на първо място в групата пред Латвия, която остана с шест пункта. Трети са австрийците с три, а Японците не завоюваха точков актив.

В Група „D“ Словения надви Беларус с 3:2 след дузпи и също ще играе в Пьонгчанг. Беларусите пък за втори пореден път пропускат участие на олимпийски игри.

Словенците поведоха с два гола аванс след попадения на Рок Тичар, но Андрей Степанов се разписа два пъти и изравни. Андрей Костицин изпусна решителната трета дузпа за тима си, а Тичар беше точен за Словения.

Така балканския тим завърши на първо място в групата с 8 точки, една повече от Беларус. Дания остана на трето място с три точки, а Полша не спечели точка.