Рускинята Алена Леонова изненадващо води след краткия танц на Световното първенство по фигурно пързаляне в Ница (Франция). 21-годишната състезателка получи най-силна оценка за сезона – 64.61 точки за изпълнението си по музика от филма “Карибски пирати”. Леонова се пързаля с вдъхновение и показа, че е забравила провала си от Европейското, където остана едва седма.

След първите пет се нареждат три японки. Канако Мукамури е втора с 62.67 точки. Четвърта и пета са шампионката от преди две години Мао Асада (59.49 точки) и Акико Сузуки (59.38 точки). Трета временно се нарежда шампионката на Европа и бронзова медалистка от миналото Световно Каролина Костнер (Италия) с 61 точки.

Изненадващо слабо се представиха американките. Ашли Уагнер е осма с 56.42 точки. Петата от миналото първенство на планетата Алиса Чизни е едва 16-а с 48.31 точки. Представителката на САЩ падна и освен наказание един от задължителните елементи в съчетанието й не беше признат.

Най-добрите 24 след кратката програма ще покажат волната на 31 март, когато ще стане известно името на новата шампионка. Победителката от миналата година Мики Андо (Япония) пропуска сезона.

От 20 часа днес е волната програма при танцовите двойки и ще бъде раздаден първия комплект медали. Начело са Теса Въртю и Скот Моар (Канада), следвани от Мерил Дейвис/Чарли Уайт (САЩ) и Натали Пешала/Фабиен Бурза (Франция)./БЛИЦ