Липсата на сняг провали откриването на зимния сезон в Банско. По програма осем големи имена в световните ски трябваше да зарадват зрителите с паралелен гигантски слалом. Сега обаче се наложи те да направят само демонстративни спускания върху изкуствения сняг. Първи по пистата мина най-добрият български скиор Петър Попангелов. В шоуто се включиха големите имена от близкото минало Марк Жирардели, Андреас Венцел, Мария Вализер, Йозеф Щробл, Михаел фон Грюниген, Люк Алфан и Михаел Флайт. Температурите на писта "Алберто Томба" бяха около -20 градуса, но това не попречи на феновете да се забавляват.

ski_bansko1.jpg

“Аз съм от Австрия, живея в Швейцария, много често съм в Германия и Банско вече си е направило име в тези страни. Името става по-добро, ако се инвестира повече и повече се изгражда. Само така повече хора от цял свят ще идват в България, за да могат да се запознават по-добре със страната. И аз се надявам, че ще се стигне до това", каза легендарният Марк Жирардели.

Легендарният скиор, който от години посещава Банско и бе обявен за негов почетен гражданин, съобщи, че този път е довел тук 20 свои приятели от Австрия, Швейцария и Германия.

За вечерта са предвидени ефектна огнена феерия от фойерверки и благотворителен търг. Уникални скиорски вещи, дадени безвъзмездно от тазгодишните гост-звезди, ще бъдат предоставени за наддаване, а със събраните средства организаторите ще дарят един незабравим ден в планината на деца от 10 социални дома. В неделя на градския площад ще има спектакъл "Балканска зимна фиеста", а църквите и музеите ще работят безплатно.

ski_bansko.jpg

Голямата атракция на откриването бе великият Христо Стоичков. Камата е специален гост в Банско за началото на сезона. Той се включи в шоуто, като развяваше флага на финала на пистата. Специални гости край Бъндеришка поляна бяха още кметът на Банско Александър Краваров, министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и други./БЛИЦ

ski.jpg