Любопитни факти за Олимпиадата във Ванкувър

*Канада спечели 14 златни медала, което е рекорд за страната. С това домакините подобриха постижението на СССР от Олимпиадата в Инсбрук`1976, когато страната общо печели 27 отличия

*САЩ постави нов рекорд за най-много медали, спечелени на една Олимпиада. Американците спечелиха общо 37 медала и подобриха постижението на Германия, която завоюва 36 отличия в Солт Лейк Сити през 2002 година.

*Норвегия е първата страна, спечелила 100 златни медала на зимни олимпийски игри. Юбилейното отличие спечели Тора Бергер в биатлона на 15 км.

*Германия е единствената нация, която спечели медал във всеки един ден от Олимпиадата във Ванкувър.

*Срещата от груповата фаза на хокейния турнир при мъжете Канада - САЩ (3:5) се превърна в най-гледаното спортно събитие по телевизията в историята на Канада. 10,6 милиона зрители са гледали мача, което е повече от 1/3 от населението на Канада

*Финландецът Теему Селани е най-резултатният хокеист на олимпийски игри по системата гол плюс пас. Селани подобри рекорда при разгрома над Германия с 5:0 в групите на турнира, като вече има 20 гола и 17 асистенции на олимпийски игри.

*Игрите във Ванкувър имаха оперативен бюджет от 1,75 милиарда долара. В тази цифра не влиза сумата от 900 милиона долара за мерките за сигурност, осигурени основно от канадското правителство.

*Около 5000 спортисти и официални лица участваха на игрите. 10 000 представители на медиите отразяваха състезанията.

*Рекорден брой спортисти – 2621 участваха на Олимпиадата във Ванкувър. С това бе подобрен броя на участниците от Игрите в Торино`2006, на които се бореха 2508 спортисти.

*Във Ванкувър имаше и рекорден брой състезания – 86, с 2 повече от Торино`2006./БЛИЦ