Президентът на САЩ Барак Обама номинира две бивши хомосексуални спортни звезди за американската олимпийска делегация в знак за толерантност срещу дискримацията в Русия.

Американският държавен глава включи в делегацията на САЩ за Олимпиадата в Сочи през февруари 70-годишната тенис легенда Били Джийн Кинг и 28-годишната хокеистка Кейтлин Кахоу. Делегацията ще бъде водена от бившия министър по вътрешна сигурност Джанет Наполитано.

Преди това Обама вече обяви, че не смята да бойкотира Зимните олимпийски игри заради анти-хомосексуалния закон в Русия. Според него най-добър отговор на този дискриминиращ закон ще бъдат успехи на обратни американски атлети.

От юни тази година в Русия със закон е забранено разпространяването на информации за хомосексуалността на непълнолетни. Подписаният от президента Владимир Путин закон предизвика доста коментари във връзка със способностите на Русия за гостоприемство по време на Зимните олимпийски игри. Отказът на германския президент Йоахим Гаук и френския премиер Франсоа Оланд за посещение на Олимпиадата също бе свързан с темата за хомосексуалността.