Обръчът около руския биатлон се затяга заради разкритията за допинг система, направени в доклада на проф. Ричард Макарън. Шефовете на Норвежката федерация по биатлон призоваха за дисквалификации на всички упоменати в доклада руски биатлонисти, като заплашиха с бойкот на етапа от Световната купа в Тюмен през март. Британците последваха чехите и обявиха, че няма да се явят на състезанията в Русия.

„Днес Норвегия поиска Международния съюз по биатлон (IBU) да дисквалифицира незабавно всички руски биатлонисти, упоменати в доклада на Макларън, а останалите да бъдат спрени от състезания. Ако това не стане, норвежците ще обсъдят бойкот на стартовете в Тюмен“, обявиха в официално съобщение от Британската федерация по биатлон.

В същото време генералният секретар на централата Марк Гудсон разкри, че британският отбор ще бойкотира стартовете в Тюмен, ако IBU не ги отмени.

„Ще бъдем изключително учудени и разочаровани, ако IBU не премести в друга държава етапа от Световната купа в Тюмен и световното първенство за юноши в град Остров“, поясни Гудсон.

По-рано днес Чешката федерация по биатлон обяви, че състезателите от техния тим няма да се явят на старта в Тюмен. Преди седмица Мартен Фуркад призова за бойкот на състезанията в Русия.

Очаква се утре работната група към Международния съюз по биатлон (IBU) да даде препоръките си относно ситуацията с допинга в руския биатлон.