Банско бе обявен официално за зимната столица на Балканите. Сезонът бе открит в събота с присъствието на куп световни знаменитости в ските, както и на великия Христо Стоичков. На специална церемония президентът на Балканския алианс на хотелските асоциации Бранко Кривокапич връчи наградата на кмета на Банско Александър Краваров. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков използва вечерта и се обърна към събралите се хора на площада: “уважаеми столичани, драги гости на Банско”. Кметът Александър Краваров благодари на комисията за признанието.

ski1.jpg

“Благодаря и на всички банскалии, които работиха години наред, за да достигнем до това ниво”, каза той и увери, че градът ще продължи да се развива като модерен туристически център. Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков, който е почетен гражданин на Банско, поздрави банскалии за високата награда.

ski2.jpg

Осемте големи шампиони на световните ски Марк Жирардели, Мария Вализер, Михаел фон Грюниген, Андреас Венцел, Йозеф Щробъл, Люк Алфан, Михаел Файт и Петър Попангелов, които направиха с присъствието си звездно откриването на скисезона в Банско, получиха почетния знак на града. По време на тържеството на градския площад именитите спортисти оставиха отпечатъци от краката си, чийто отливки ще намерят място като експонати в бъдещия музей на планинарството в Банско. Христо Стоичков, който вече е носител на най-високите отличия на община Банско, получи за втори път като дар кабаница - традиционен за района ямурлук./БЛИЦ

ski3.jpg