Вицешампионът на Континенталната хокейна лига Лев (Прага) ще пропусне следващия сезон на КХЛ заради финансови затруднения. Чешкият клуб последва примера на Донбас (Донецк) и замрази членството си в Лигата.
 
„След дълги преговори сме принудени със съжаление да съобщим, че Лев няма да вземе участие в сезон 2014/15 на КХЛ. Клубът не може да обезпечи необходимото финансиране за функционирането на отбора на толкова високо ниво“, съобщава официалният сайт на Лев.
 
Съобщението разкрива, че до настоящата ситуация се е стигнало, след като големите спонсори на клуба „Газпром“ и „Шкода“ са се отказали от по-нататъшно финансиране на клуба. Заради това Лев (Прага) може да обезпечи само половината от миналогодишния си бюджет.
 
През миналия сезон чешкият клуб стигна до финал на КХЛ, след като спечели Западната Конференция, в която се състезават могъщи клубове като СКА (Санкт Петербург), Динамо (Москва) и ЦСКА (Москва). Във финалната серия обаче Лев отстъпи на Металург (Магнитогорск), спечелил Източната Конференция.
 
Както е известно, Донбас (Донецк) замрази членството си в КХЛ за един сезон заради размирната ситуация в източната част на Украйна, където е разположен Донецк. Заради финансови проблеми Спартак (Москва) няма да участва в Континенталната хокейна лига. През новия сезон в първенството се включват три нови отбора – Лада (Толиати), ХК Сочи и Йокерит (Хелзинки).