Ванкувър каза сбогом на зимните олимпийски игри с пищна церемония пред 60 000 хиляди зрители на стадион “Би Си Плейс”.

“Обявявам XXI Зимни игри за закрити”, каза президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох, след което олимпийският флаг бе предаден на кмета на руския град Сочи, домакин на зимната олимпиада през 2014 година.

В церемонията по закриването участваха цяло съзвездие от канадски певци и актьори. В края на тържеството домакините проявиха чувството си за хумор. Канадският актьор Уилям Шатнър сложи своеобразния край на Олимпиадата с чаровен монолог. Същото стори и негова колежка Катрин О'Хара, която в същия стил изпрати гостите на Олимпиадата:

“Не ме интересува какъв език говорите, когато пишкате в снега. Заповядайте отново, но не всички наведнъж.” Актьорът Майкъл Фокс, любимец на местните, също бе част от церемонията, закрита с грандиозен концерт на канадски изпълнители сред които бяха Аврил Лавин, Аланис Морисет, бандата Никълбек и други.

Церемонията по закриването започна там, където завърши откриването на Олимпиадата. Домакините запалиха отново жертвеника с огъня, но преди това клоун трябваше да “изскочи изпод земята” и да поправи четвъртото рамо от конструкцията, което не се появи по време на откриването. “Големият гаф” тогава, сега се превърна в ефект, след като огънят грейна в неговата цялост на закрития стадион "Би Си Плейс".

Българският знаменосец по време на церемонията бе Евгения Раданова, за разлика от Откриването, когато Сани Жекова носи трибагреника ни./БЛИЦ