„Тренер, може ли да се бием?”, бил първият въпрос на Георги Искренов към старши треньора на националния отбор по хокей на лед Георги Миланов след присъединяването му към лагера на тима за предстоящото световно пърненство. Както е известно, синът на Божидар Искренов учи и тренира във Вашингтон.

„Обясних му, че трябва да се съобразява с европейските правила и да свикне с тях. В САЩ и Канада позволяват по-груба игра, но на световните първенства не е така. Казах му: Ще се биете в САЩ и Канада. Тук, в България - не”, заяви Миланов.

Георги Искренов ще дебютира за мъжкия национален отбор на България на започващото на 2 април световно първенство, Дивизия II, група „В”. Съперници на нашите са отборите на Мексико, Белгия, Южна Африка, Израел и Китай. Шампионатът ще се проведе от 2 до 9 април в столичния Зимен дворец. Победителят се изкачва в по-горната група, а последният отпада в долната.

„Още по-добре, че тук няма да се бием, защото ще мога да си играя чист хокей. А това ми харесва най-много”, коментира Георги Искренов на пресконференцията в Пресклуб "България".

„Не знам какво да очаквам от шампионата, но обещавам, че ще дам всичко от себе си. Радостно е, че атмосферата в съблекалнята е същата, както в САЩ. В Америка хокеят е много развит и аз някак естествено започнах да се занимавам с този спорт. Иначе с баща ми следим и коментираме футбола. Той ми дава съвети. И то съвсем лесни за изпълнение. От рода на: “Просто излез и играй.” И аз го правя. Когато съм на игрището играя за себе си, но и за името си”, каза още Искренов-младши.

Баща му Божидар посещава тренировките на националния отбор, а ще бъде в Зимния дворец и за първия двубой с Южна Африка в понеделник от 19 часа, както и за останалите ни мачове.

"Целта пред българския отбор е да запази мястото си в група", обяви президентът на федерацията Красимир Кръстев. Той изказа благодарност към Министерство на физическото възпитание и спорта за подкрепата, която оказва на хокея на лед.

„Фаворити в нашата група са Белгия и Китай. Всички останали сме на едно ниво. Много е важно да спечелим първия мач с Южна Африка, с който ще си гарантираме мястото в групата. А след това се надявам да вземе още две победи. Започнахме подготовка от началото на март. За съжаление нямаме възможност да тренираме двуразово, защото отборът ни е аматьорски. Състезателите са на работа. За първенството ще си вземат отпуска, но за подготовката не могат”, заяви треньорът Георги Миланов.

За съжаление на световното няма да участва натурализираният словак Юрай Душичка. Той вече получи български паспорт, но според правилата на международната федерация трябва да е играл 2 календарни години в нашия шампионат, което ще стане факт чак през ноември. От отбора отпадна и играещият в Германия Борислав Благоев, но пък на линия е Алексей Йотов, който се състезава в Русия. Той ще пристигне в неделя, ден преди старта на първенството.

Входът за зрители по време на шампионата е свободен.

ПРОГРАМАТА

Понеделник, 2 април:
12,00 часа Мексико - Белгия
15,30 часа Китай - Израел
19,00 часа Южна Африка - България

Вторник, 3 април:
12,00 часа Китай - Мексико
15,30 часа Израел – Южна Африка
19,00 часа Белгия - България

Четвъртък, 5 април:
12,00 часа Белгия - Израел
15,30 часа Китай – Южна Африка
19,00 часа Мексико - България

Петък, 6 април:
12,00 часа Южна Африка - Белгия
15,30 часа Израел - Мексико
19,00 часа България - Китай

Неделя, 8 април:
12,00 часа Мексико – Южна Африка
15,30 часа България - Израел
19,00 часа Белгия - Китай