Словашият шампион ХКМ Зволен разкри намерението си да кандидатства за участие н Континенталната хокейна лига. Това вероятно ще стане от сезон 2014/15. Залата на “рицарите” “Зимни щадион под пустом храдом” вече е преминал техническата инспекция на КХЛ. Остава клубът да намери спонсори, за да осигури необходимия бюджет.
 
Ако ХКМ Зволен бъде одобрен, “рицарите” ще станат третия словашки тим в историята на КХЛ. Първи беше Лев (Попрад) през сезон 2011/12, който от следващия сезон се премести в чешката столица Прага. От сезон 2012/13 в КХЛ участие започна Слован (Братислава).
 
“За участие в КХЛ ни трябва по-голям бюджет. За момента няма да опитваме неща, които не можем да си позволим. Вече имаме индикации от спонсори, че може да ни финансират за участие в КХЛ. Руската финансова компания “Инстафорекс” и в момента са ни спонсор и са доволни, че станахме шампион на Словакия. Те със сигурност ще ни подкрепят за участие в КХЛ”, заяви генералният мениджър на ХКМ Зволен Милан Чанки.
 
Чанки разкри, че клубът преговаря и с руска банка. Вероятно става дума са “Сбербанк”, която в момента се опитва да пробие на словашкия пазар за финансови услуги. Генералният мениджър на “рицарите” обясни, че ХКМ Зволен няма да последва ШХК 37 (Пиещани) и ХК 05 (Банска Бистрица) в опита им да се преместят в другата голяма мултинационална лига в Европа – Австрийската хокейна лига, в която има отбори от Австрия, Унгария, Словения и Чехия. До този сезон участваше и Медвешчак, но загребският тим се мести в КХЛ от новия сезон.