Татяна Волосожар и Максим Транков защитиха титлата си от Европейското първенство по фигурно пързаляне, което се провежда в Загреб, Хърватия. Руското дуо спечели и двете програми и с общ резултат 212.45 точки завоюва титлата в много тежък момент, след като в неделя Максим загуби баща си. Бившият състезател по езда и майстор на спорта Леонид Транков почина внезапно на 61 години.

Волосожар и Транков поведоха след кратката програма и получиха много силния резултат 139.22 точки за волната, която беше под съпровод на цигулки. Дуото направи минимални грешки при приземяванията на две изхвърляния от страна на 26-годишната Татяна.

Миналата година руснаците също спечелиха, но тогава не участваха най-големите им конкуренти Альона Савченко и Робин Шолкови. На леда в Загреб четирикратните европейски и световни шампиони от Германия се задоволиха със среброто със сбор от 205.24 точки. След минимална грешка те останаха втори след краткия танц, но получиха право да се състезават след руснаците във волния. Така Альона и Робин знаеха, че се нуждаят от много силен резултат за титла и напрежението се отрази на представянето им, като не успяха да изпълнят пируетите си в унисон, а партньорката падна след изхвърляне. Оценката им от 135.03 точки стигна само за сребърен медал.

Интересно е, че от 2011 година насам, когато Волосожар и Транков започнаха да се състезават заедно, всички титли и втори места от европейски и световни първенства, както и от Гран при финали са в колекцията именно на тези две двойки (изключение прави Гран при финала този сезон, когато Савченко и Шолкови не участваха заради травма).

В Загреб битка имаше за бронзовия медал, който стана притежание на Италия. Стефания Бертон и Ондрей Онтарек записаха рекордния за кариерата си сбор от 187.45 точки. Така в трета поредна година те се изкачват с една позиция, като в предишните два сезона бяха четвърти и пети.

На крачка от медалите останаха шампионите на Франция Ванеса Джеймс и Морган Сипр със 178.45 точки. За тях също това е личен рекорд. Пети и шести са още две руски двойки – Юко Кавагути/Александър Смирнов (175.48 точки) и Ксения Столбова/Фьодор Климов (167.23).

Изключително представяне записа родната двойка Елизавета Макарова и Лери Кенчадзе. Дуото ни зае 12-ата позиция от 15 тима с общ резултат 115.96 точки. Така те изравниха второто най-добро класиране на страната ни при спортни двойки на европейско първенство. 12-и през 2006 година са Румяна Спасова и Станимир Тодоров, които година по-рано записват рекордното за България 9-о място./БЛИЦ