Ураганът "Иън" връхлетя със смъртоносна скорост щата Флорида и причини катастрофални щети. Милиони са без ток, домове са изцяло под вода, в която на места плуват донесени от стихията акули. Американският президент призова жителите да се евакуират, докато още могат.

Бурни ветрове със скорост до 240 км/ч и библейски проливни дъждове над югозападното крайбрежие на щата Флорида. Ураганът "Иън" е една от най-силните бури в американската история и продължава да се придвижва към вътрешността на страната.

Ураганът дори "докара" акули в местното метро и по наводнените улици. А репортер се оказа в окото на бурята по време на живо излъчване: "Дайте ми секунда. Добре съм, добре съм."

Стихия като тази се случва веднъж на 20 години, предупреждават синоптици.

"Ураганът "Иън" е и ще продължи да бъде много опасна и животозастрашаваща буря. Жителите на Флорида по крайбрежието вече усещат болезнените последици от стихията", коментира Деан Крисуел от ФЕМА.

Близо два и половина милиона души в 12 окръга на Флорида са евакуирани. Властите съветват всички, които не са успели да се измъкнат навреме, да се затворят в домовете си и да ги обезопасят. А американският президент Джо Байдън призова жителите да спазват всички предупреждения, свързани с бурята.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук