Край бреговете на Луизиана положението е критично. Нивото на водата в Мексиканския залив непрекъснато расте и поглъща огромни части от заблатените местности на сушата. Урагани и наводнения прогонват все повече хора, пише "Дойче Веле".

"От 1973 година досега сме загубили вероятно около 30 процента от тази блатисти местности", казва Лайл Панепинто, който всеки ден прелита със своята „Чесна“ над делтата на Мисисипи в американския щат Луизиана. И всеки ден вижда как водата превзема нови и нови територии.

Уникална екосистема
Със своите хиляди ръкави и островчета делтата на Мисисипи представлява уникална екосистема с редки видове риби, земноводни и птици. Но климатичните промени влияят пагубно на тази огромна блатиста местност край бреговете на Мексиканския залив. "Повишаващото се морско ниво „изяжда“ вече много части от крайбрежната ивица", казва Синтия Сарту.

65-годишната природозащитничка ръководи дейността на екологичната организация „Healthy Gulf“ в Ню Орлийнс, работеща за спасяването на бреговата ивица. „Само за ден и половина водата поглъща блатиста местност с размерите на футболно игрище“, казва тя. Сарту припомня, че хората в района разчитат на тези мочурливи райони, които ги предпазват от още по-големи наводнения.

Заради промените в климата в района зачестиха мощните урагани и наводнения. Поради тази причина много жители на крайбрежните райони в щата Луизиана вече са напуснали родните си места. На островчето Isle de Jean Charles в делтата на Мисисипи са останали да живеят едва четири семейства, представители на коренното население.

"Голяма е опасността съседният остров-дюна Grand Isle с дългата си пясъчна плажна ивица след време също да изчезне под водата", споделя опасенията си Тим Бредбъри, който живее на острова.

Едно от възможните решения са проектите за ренатуриране, които залагат на прехвърлянето на седиментни почви от Мисисипи към делтата. Местните власти в Луизиана са одобрили два такива проекта, които засега са постигнали скромни резултати.

Нужни са нови решения
След поредния обход от въздуха Лайл Панепинто казва, че въпреки всички апокалиптични сценарии местните хора няма да напуснат региона. „Повечето хора, родени и израснали на това място, го обичат и ще останат завинаги тук“, казва пилотът.

А хората от блатистите местности в делтата на Мисисипи се надяват, че ще могат да останат по тези места поне още 50 до 100 години. Следващите поколения просто ще трябва да измислят някакво ново решение.