Тайфунът Муйфа е отслабнал до тропическа буря. Това съобщиха китайски метеоролози, цитирани от колегите им от Meteo Balkans.

Въпреки това тайфунът ще донесе още валежи и ще предизвика наводнения в няколко крайбрежни провинции, докато се движи на север, съобщи Ройтерс.

Муйфа е дванадесетият циклон за годината, който според местни медии е най-силният за последното десетилетие, засегнал делтата на река Яндзъ. Снощи той стигна до брега в близост до Шанхай.

Превантивно бяха евакуирани един милион души, бяха отменени полети, спря работата на пристанищата. Няма много съобщения за щети. Потребители на китайската социална мрежа Вейбо обаче публикуваха изкоренени дървета и пътища, покрити с обрулени листа.

В североизточната част на провинция Цзянсу, централната и източна част на Шандун и Ляонин, както и в югоизточната провинция Цзилин се очакват проливни дъждове. В някои райони валежите може да са с интензивност от 30 до 60 мм на час, на места - до 70 мм, което е приблизително 180-190 литра за 3 часа!

Метеоролозите в някои провинции предупредиха за опасност от внезапни наводнения край реки, както и за опасност от свличане на земни маси.

На другия край на света 

Тропическата буря Фиона се засилва и очакваме тя да връхлети Пуерто Рико като ураган от първа категория, с постоянни ветрове от над 120 км в час. Прогнозите са, че бурята още утре вечер ще връхлети Антигуа и Барбуда, като силна тропическа буря и ще доближи до Пуерто Рико. Топлите води на Карибският басейн засилва съмнението на метеоролозите, че бурята ще се засили.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната