Наводненията, които оставиха под вода големи територии в Североизточна Италия този месец, са причинени от метеорологично явление, което се случва веднъж на 200 години, а ролята на изменението на климата е ограничена.

Такава оценка дават експерти от World Weather Attribution (WWA), цитирани от АФП.  В проучването са участвали 13 изследователи от Европа и САЩ.

17 души загинаха, а десетки хиляди бяха принудени да напуснат домовете си, след като в рамките на три седмици в региона Емилия-Романя се изсипаха проливни дъждове, които предизвикаха свлачища и наводнения, унищожиха земеделски земи и предприятия.

В доклада на групата климатолози World Weather Attribution (WWA) се казва, че през май е било наблюдавано "най-дъждовното събитие от този тип" от два века насам, наричайки го "събитие, което се случва веднъж на 200 години".

В свой доклад климатолозите отбелязват, че през май е било наблюдавано " най-дъждовното събитие от този тип" от два века насам, като „то се случва веднъж на 200 години".

Групата, чиято цел е да докаже надеждни връзки между глобалното затопляне и определени метеорологични явления, заяви, че нейните модели показват, че подобни събития в този регион по това време на годината не стават по-чести или по-интензивни.

"Сравнително необичайно е за наше проучване да установи, че екстремните валежи не са станали по-вероятни поради емисиите на парникови газове", казват от WWA.

В доклада се подчертава, че в Италия се засилват други явления, свързани с изменението на климата, като се наблюдава обща тенденция към засушаване, но също така и промени в сезоните, водещи до потенциално по-редки, но по-интензивни валежи.

Последиците от наводненията в Емилия-Романя се изостриха от двугодишната суша в Северна Италия, която остави земята суха и твърда и не можа да усвои водата.

В проучването се казва, че десетилетията урбанизация също са увеличили риска от наводнения.

"Въпреки че в Емилия-Романя не се увеличават пролетните епизоди на обилни валежи, в други части на Италия екстремните валежи се засилват", каза той.

Почти 94% от италианските общини са изложени на риск от свлачища, наводнения и ерозия на крайбрежието, според Италианския институт за опазване и изследване на околната среда.

Емилия-Романя е особено изложена на риск, тъй като в миналото е имало наводнения и свлачища, въпреки че от 1939 г. насам не се е случвало нищо, дори сравнимо с бедствието от този месец, се казва в проучването.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук