След жестоките земетресения тълпи от хванати в капан жертви използваха социалните медии, за да потърсят помощ и да посочат местоположението им за спасителите.

Арабската телевизия "Ал-Джазира" публикува сърцераздирателно видео, на което затрупано изпод руините дете от Сирия търси помощ в социалните мрежи. Клипът е публикуван първоначално в TikTok, но малко след това е изтрит.

"Не знам дали ще оживея или не. Качвам този видеоклип и се надявам да изляза жив", казва детето. По неговите думи няколко фамилии се намират заклещени под руините на жилищната сграда.

По последна информация броят на жертвите на земетресението, което удари Турция и Сирия в понеделник, нарасна до над 8700 души. Най-малко 6234 души са загинали в Турция, докато най-малко 2530 са убити в Сирия.

 

На снимките: Разрушенията в Алепо, Сирия / Reuters

 

В същото време сирийският червен полумесец призова западните страни да премахнат санкциите срещу страната, за да улеснят усилията за оказване на помощ.  "Отменете икономическите санкции, наложени на Сирия и сирийския народ", каза Халед Хбубати, президент на организацията

"Отворете пътя за нас. Готови сме да окажем съдействие. Готови сме да предоставим помощ и да изпратим конвои с помощ в Идлиб", каза той пред репортери.

"Призовавам ООН, страните от Европейския съюз и програмата на USAID да ни подкрепят", добави той. Сирийското правителство остава под тежки санкции, насочени към икономическа изолация на страната поради любимите на Запада "нарушения на правата на човека".

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук