Синоптици призоваха за повишено внимание в големи части на страната. Това тревожно предупреждение оправиха любителите метеоролози от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Те посочват, че е възможно прогнозата да не се сбъдне, но това показват към момента математическите модели.

Към 30 април и 1-ри май очакваме значителни валежи над Източна България, като на много места, количествата ще са между 40-60 л./кв.м, и то за кратък период. 

Очакваните явления ще са конвективни по характер, което повишава и рискът от възможни наводнения и валежи от над 80 л/кв.м.

Ако анализираме полетата виждаме, че АЦ ще усили допълнително валежите. Причината за усилване на валежите е, че България се намира до южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна.

При разширението на АЦ, много често се получават възходящи движения в приземните слоеве, което усилва и валежите. Това с комбинация и на Черноморската влага, ще доведе до образуването на силни гръмотевични бури и то на голяма площ.

Моделите, прогнозират и значителни валежи с НЕ стопанско значение. Тези валежи за съжаление, могат да ни припомнят за трагедията, която се случи във Варна на 19 юни 2014 г. 

"Съветваме да се обърне внимание към предстоящата обстановка, дори и да не се реализира. Хубаво е да сме подготвени, защото бурите миналата година, предизвикаха наводнения и нанесоха и материални щети.

Нека да си спомним и трагедията по Южното Черноморие на 5-ти септември 2023 г. Тези бури бяха предизвикани от подобна обстановка", казват от "Метео Балканс".