Министерството на извънредните ситуации на Беларус съобщи, че през изминалия ден, поради преминаването на атмосферен фронт със силни пориви на вятъра, 21 селища в областите Гродно и Минск са понесли щети, а един човек е загинал, предава "Фокус". 

"Според оперативните данни в резултат на преминаването на гръмотевичен фронт с пориви на вятъра до 24 м / с са засегнати 18 населени места в област Гродно и три в Минска област. В резултат на удар на мълния в с. Елница, Минска област, млада жена, родена през 1996 г., е загинала, а четирима други граждани са били ранени и са хоспитализирани", съобщи ведомството на уебсайта си.

Според производствената асоциация "Белнерго" през деня на територията на страната периодично е прекъсвано електрозахранването в 532 населени места. Прекъсванията се отстраняват своевременно от аварийните екипи.

„Към 6 часа сутринта (съвпада с българското време) на 18 юли се работи по възстановяване на електрозахранването на 31 населени места“, се съобщава от електроенергийния оператор.

Според Министерството на извънредните ситуации са били повредени покривите на 14 жилищни и селскостопански сгради, регистрирани са почти 50 случая на паднали дървета в областите Минск и Гродно, както и във всички други региони на републиката.

Три пътнически влака в района на Минск са били забавени поради падане на дървета върху железопътните линии.

В Гродно поради обилни валежи са били наводнени шест участъка от пътната мрежа. В Минск поради обилни валежи са били спрени временно 20 автобусни, 15 тролейбусни и пет трамвайни маршрута. Забавянето е варирало от 17 минути до три часа и 34 минути.

Служители на Министерството на извънредните ситуации и други организации са работили по ликвидиране на последствията от лошото време.