Зрелищно изригване на вулкана Мерапи в Индонезия. 11 алпинисти бяха открити мъртви, а търсенето на още 12 изчезнали беше временно прекратено поради опасения за безопасността, съобщи Ройтерс.

Общо 75 души са се намирали в района на Западна Суматра по време на изригването в 14:54 ч. местно време в неделя. Заедно с телата на загиналите алпинисти бяха открити и трима оцелели.

Вулканът е с височина 2891 и при изригването изхвърли пепел до 3000 метра в небето и около близките райони. Кадри на очевидци показаха облаци от пепел, надвиснали над планината Мерапи.

Автомобили, посеви и пътища бяха покрити с дебел слой вулканична пепел.

Властите повишиха степента на тревога до втората най-висока и забраниха на жителите да се приближават на по-малко от 3 км от кратера. По-рано от района бяха евакуирани 49 алпинисти и много от тях се лекуват от изгаряния.

Мерапи е един от най-активните вулкани на остров Суматра, а най-смъртоносното му изригване е през април 1979 г., когато загиват 60 души. Тази година той изригваше между януари и февруари и изхвърляше пепел на около 75-1000 метра от върха.

 

Индонезия се намира на така наречения „Огнен пръстен“ на Тихия океан и има 127 активни вулкана, сочат данни на Агенцията по вулканология.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук